Verzekeraars in zorg weren 65-plussers

Een op de drie particuliere zorgverzekeraars weert ouderen die zich aanvullend willen verzekeren. De verzekeraars weigeren de ouderen, bieden slechts een beperkt pakket aan, of rekenen hen vele malen hogere premies dan jongere klanten.

Dit blijkt uit een onderzoek van ouderenbond Unie KBO, met 258.000 leden. De bond belde alle 46 zorgverzekeraars om te vragen wat de voorwaarden en eisen zijn waartegen ouderen zich aanvullend kunnen verzekeren. ,,Op basis van leeftijd mogen ze iemand niet weigeren, wel op basis van een gezondheidsverklaring'', zegt directeur N. van der Heijden van de bond. Volgens Van der Heijden worden ouderen met een ziekteverleden al vrij snel geweigerd. ,,Ouderen die slechts een keer in het ziekenhuis hebben gelegen voor bijvoorbeeld een hartaandoening worden door sommige particuliere verzekeraars geweigerd.'' Volgens de ouderenbond beginnen de problemen al vanaf 60 jaar.

Bij zorgverzekeraars, waaronder Nationale Nederlanden, zijn niet alle aanvullende verzekeringen toegankelijk voor ouderen, zo blijkt uit het onderzoek. Een woordvoerdster van de verzekeraar erkent dat veel 65-plussers de gezondheidseisen die NN nu eenmaal aan alle particuliere verzekerden stelt, niet doorstaan. ,,Het klinkt misschien bot, maar een brandend huis verzekeren wij ook niet'', aldus een woordvoerster.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft gemeld het basispakket waartegen mensen wettelijk verzekerd zijn, te willen verkleinen. Voor bezoek aan fysiotherapeut of tandarts, voor de pil of voor veelvoorkomende medicijnen zoals maagzuurremmers, kunnen mensen zich goed bijverzekeren, is de redenering. En mocht dat bij de ene zorgverzekeraar niet kunnen, dan kan een patiënt overstappen naar een ander, meent de minister.

Volgens patiënten- en ouderenorganisaties is dit in de praktijk niet het geval. Behalve ouderen verzetten ook chronisch zieken en gehandicapten zich tegen de uitkleding van het ziekenfonds.

De directeur van de ouderenbond zegt begrip te hebben voor de commerciële argumentatie van sommige zorgverzekeraars, maar vraagt zich af waar zijn leden dan naar toe moeten. ,,Hoogervorst zegt dat patiënten bij de huidige marktwerking overal terecht kunnen voor zorgverzekeringen. Onze ervaring is dat we vrijwel nergens terecht kunnen.''