Verpeste longen op foto EU

,,Eén foto die hard aankomt zegt meer dan duizend woorden'', vindt eurocommissaris David Byrne van Gezondheid en Consumentenbelangen. Daarom wil de Europese Commissie een archief aanleggen van foto's van zieke longen, verpeste gebitten en ander fysiek verval dat door roken wordt aangericht. Vanaf oktober 2004 kunnen EU-lidstaten die dat willen, die foto's afdrukken op pakjes sigaretten.

Per 30 september dit jaar zijn alle lidstaten verplicht om waarschuwingsteksten op pakjes sigaretten te zetten. Die waarschuwing moet op de voorkant minstens 30 procent van het pakje beslaan, op de achterkant minstens 40. Het gebruik van de foto's wordt niet verplicht. Sommige lidstaten, zoals België, tonen echter al wel interesse. In landen als Canada en Brazilië verschijnen al foto's op pakjes. Onderzoekers zeggen dat foto's meer effect hebben dan teksten als `Roken veroudert uw huid'. Volgens een Canadese studie zei 44 procent van de rokers dat ze meer gemotiveerd raakten om te stoppen nadat ze zulke foto's hadden gezien.

Volgens de Commissie zal het selecteren van de foto's een jaar kosten. Gisteren heeft ze de foto-opdracht openbaar aanbesteed. De rechten van de foto's berusten bij de EU, om te voorkomen dat er problemen komen met het vrije verkeer van tabaksproducten: waarschuwingen op een pakje uit de ene lidstaat zijn zo ook geldig in een andere lidstaat. Bovendien hoeven lidstaten die foto's op sigarettenpakjes willen, niet steeds het wiel uit te vinden.