Verliezen bij V&D en Bijenkorf

De nettowinst van het detailhandelsconcern Vendex KBB (Hema, Bijenkorf, Praxis) is de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar gedaald. De winst zakte van 148 miljoen euro vorig jaar naar 20 miljoen euro nu. Het verschil is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan boekwinsten op de verkoop van enkele winkels, die het bedrijf vorig jaar realiseerde.

De omzet daalde van 2,4 miljard naar 2,1 miljard euro. Het operationele resultaat bedroeg 55,6 miljoen euro over de eerste helft van het lopende boekjaar, een verdubbeling vergeleken met vorig jaar toen een grote reorganisatielast werd genomen. Met de resultaten overtreft Vendex KBB de verwachtingen van analisten. Op de beurs stond het aandeel Vendex KBB rond het middaguur licht hoger.

Het bedrijf, eigenaar van onder meer Hema en V&D, had in de eerste helft van het boekjaar last van het warme weer en het lage consumentenvertrouwen. De Bijenkorf draaide met verlies, 8 miljoen euro. Warenhuisketens moeten het hebben van de tweede helft van het jaar, wanneer de verkopen fors oplopen als gevolg van de feestdagen. De winst komt vaak volledig uit die tweede helft van het jaar. V&D leed het afgelopen halfjaar een operationeel verlies van 35 miljoen euro. Een ingrijpende reorganisatie moet het bedrijf weer winstgevend maken.

Een grootaandeelhouder van Vendex KBB was weinig enthousiast over de sanering bij Vroom & Dreesmann. ,,Het duurt te lang voordat deze maatregel zijn vruchten afwerpt'', aldus het Amerikaanse K Capital Partners.