V&D schrapt 2.300 banen na verliezen

Winkelconcern Vendex KBB grijpt hard in bij de verlieslijdende warenhuisketen V&D. Ten minste twaalf van de zeventig warenhuizen gaan dicht. Daarbij verliezen 2.300 van 14.000 medewerkers hun baan.

Dat heeft Vendex KBB, Nederlands grootste winkelconcern met ketens als Hema, Bijenkorf en Praxis, vanochtend bekendgemaakt. De ingreep is volgens Vendex KBB noodzakelijk om het warenhuis binnen anderhalf jaar weer winstgevend te krijgen. Vendex KBB kampt al langer met grote problemen bij de V&D-warenhuizen. De keten heeft te veel relatief kleine winkels en richt zich te veel op kleding, zo constateerde bestuursvoorzitter P. Hamming vanochtend. ,,Het is zwaar weer bij V&D'', zegt Hamming. ,,Deze situatie vraagt om onorthodoxe maatregelen. Als wij niet snel orde op zaken stellen, tast dat onze geloofwaardigheid aan.''

Volgens de Belg D. Goeminne, de bestuurder die orde op zaken moet stellen bij V&D, heerst er bij de winkels ,,een verstikkende cultuur waar ondernemerschap, passie en visie zijn weggeëbt.'' Gebrek aan leiderschap zou er daarna voor gezorgd hebben dat de werknemers ,,een niet-optimaal gedrag vertonen ten opzichte van de klanten''.

Vorig jaar werd al een reorganisatie ingezet, maar de verkopen daalden het afgelopen kwartaal dramatisch. In juli werd de driekoppige directie van de keten ontslagen. De twee nieuwe directeuren hebben nu het omvangrijke pakket maatregelen bedacht, dat in totaal 80 à 100 miljoen euro gaat kosten.

Topman Hamming wijt de malaise bij V&D ook aan ,,het ronduit slechte bestedingsklimaat'' in Nederland. De keten leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar een operationeel verlies van 35 miljoen euro, tegen een verlies van 14 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Een bijkomende maatregel is dat de directie wil dat de vakbonden instemmen met een bevriezing van de salarissen tot eind 2005, en dat de eerder afgesproken loonsverhoging van 1,25 procent niet doorgaat. ,,Een dergelijk loonoffer ligt gevoelig, zeker in deze tijd. Maar we zullen het serieus bespreken. Voor mij staat het bedrijf aan de afgrond'', zegt Alex van der Molen, bestuurder van vakbond De Unie.

De V&D's die op 1 februari volgend jaar dichtgaan staan in Almelo, Geleen, Heerenveen, Kerkrade en Rotterdam-Oosterhof. Zeven andere vestigingen worden mogelijk omgebouwd tot Hema, een wel succesvolle keten van Vendex KBB. Voor nog eens twaalf andere kleinere vestigingen, die op de nominatie staan om te verdwijnen, moet het bedrijf nog een bestemming vinden. Volgens Vendex KBB werkt de formule van V&D slecht voor de kleinere vestigingen. De warenhuizen moeten nu door groter te worden beter kunnen concurreren met speciaalzaken.

ACHTERGROND: pagina 13