Van E. is weer aan nieuwe advocaat toe

De kans bestaat dat de van drievoudige moord verdachte Willem van E. (62) uit Harkstede op 24 september voor het Leeuwarder hof zijn eigen verdediging voert. Van E., die november vorig jaar tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor de moord op een prostituee en doodslag op twee andere, wil niet spreken met de door het hof aan hem toegewezen advocaat G.W. Breuker. Dit bleek vanmorgen op een zitting voor het Leeuwarder gerechtshof. Breuker is de vijfde advocaat van Van E.

Van E. wil nu voor de zitting later deze maand alsnog proberen een door hem zelf gekozen advocaat te vinden. Lukt dat niet, dan voert hij tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak zijn eigen verdediging.

Breuker zei er vanmorgen weinig voor te voelen namens iemand op treden die dat niet wil. ,,Hij hoeft geen advocaat te dulden die hij niet wil''. Het hof bepaalde echter na een schorsing dat de zaak hoe dan ook over twee weken inhoudelijk behandeld wordt en tevens dat Breuker niet ontheven wordt van zijn taak en toegevoegd blijft. Hij moet aanwezig zijn tijdens de zitting, ,,omdat het hof dit wil en de wet dit voorschrijft'', aldus president Koolschijn van het hof.

Volgens de Leeuwarder persadvocaat-generaal K.van der Velde kan Breuker geen hoger beroep aantekenen tegen het besluit van het hof om toegevoegd te blijven. Lukt het Van E. voor de zittingsdag een andere advocaat te vinden, dan is het hof bereid deze nieuwe advocaat ook toe te voegen. Is die er niet, dan mag Van E. zijn eigen zaak behartigen, besloot het hof.

Van E. overhandigde kort na de zitting een brief aan het hof en de advocaat-generaal waarin hij de naam van een Amsterdamse advocate noemde.

Of zij namens hem wil optreden is echter onduidelijk. Van E. had haar dit nog niet gevraagd, maar wilde niet dat het hof haar hiertoe zou benaderen.