Uit gezonken Tricolor lekt olie

België heeft gisteren het Rampenplan voor de Noordzee afgekondigd, omdat er olie is gelekt uit het wrak van het Noorse vrachtschip Tricolor. Volgens de gouverneur van West-Vlaanderen gaat het om meer dan 100.000 liter, die dit weekeinde vrijkwam tijdens de berging van het schip.

De kans bestaat dat de olie over enkele dagen de Belgische en mogelijk ook de Nederlandse kust bereikt. Belgische, Nederlandse en Franse bestrijdingsschepen proberen de olie weg te halen.

De Tricolor, die in december voor de Belgische kust na een aanvaring verging, wordt op dit moment in stukken gezaagd door een Nederlands-Belgisch consortium, waar het Nederlandse bedrijf Smit-Tak deel van uitmaakt. Omdat het schip te groot en te zwaar is om in zijn geheel weg te halen, gebeurt dat bij stukjes en beetjes.

Dit weekeinde ontdekten de bergers dat er olie lekte uit de Tricolor. Volgens hen ging het om kleine beetjes. Maar bij Belgische en Nederlandse verkenningsvluchten werd ontdekt dat er wel degelijk grote hoeveelheden lekten. De olieslierten drijven zo'n dertig kilometer voor de kust van Oostende, over een oppervlak van ongeveer veertig bij zeven kilometer.

Hoe dik de laag is, is niet bekend. Volgens Johan de Biezer, de woordvoerder van de West-Vlaamse gouverneur, ,,is er geen reden voor paniek. De olie zal de eerste dagen rondcirkelen op de Noordzee''.

Afhankelijk van de stroming en de wind kan de olie eind deze week echter wel aanspoelen. Volgens De Biezer valt de bergers niets te verwijten: ,,Het is inherent aan dat soort werk dat er lekken zijn.'' Dat de bergers het volume van de vlek aanvankelijk onderschat hebben, ,,kan ook gebeuren, bij nacht is dat moeilijk te overzien.''

Het bergingswerk gaat intussen door. Voor de winter moet het wrak, dat op een drukke vaarroute ligt, geborgen zijn. Bij zwaar weer zijn er, waarschuwingssignalen ten spijt, al herhaaldelijk andere schepen tegenaan gevaren.