Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over betere beveiliging van kunstobjecten. Jaarlijks vinden in de Nederlandse musea 15.000 incidenten plaats, van brandstichting tot diefstal, met een geschatte schade van tientallen miljoenen. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Minister Zalm van Financiën spreekt een week voor prinsjesdag, waarop omvangrijke bezuinigingen zullen worden aangekondigd, over Frankrijk en Duitsland, die de Europese begrotingsregels aan hun laars lappen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. Camiel Eurings, buitenlandwoordvoerder van het CDA, reageert op speculaties over Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO. Verder een gesprek met stress-deskundige Maurice Valk en met Ine Voorham, directeur bij het Leger des Heils. Ned.1, 21.57-22.43u.

Nova. Reportage over gesjoemel met medicijnen door malafide handelaren. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: De val van Salvador Allende. Dertig jaar geleden bracht het Chileense leger met een bloedige staatsgreep president Allende ten val. Naast een interview met de toenmalige minister van Volksgezondheid, Arturo Jiron, wordt onder meer een bezoek gebracht aan het dorp Paine, waar naar verhouding de meeste mannen tijdens en na de staatsgreep zijn opgepakt en verdwenen. Ned. 3, 20.55-21.30u.

Betrayal in Santiago - Who shot Salvador Allende? Twee generaals onthullen nieuwe inzichten over de dood van Salvador Allende. Ned.3, 0.07-1.05u.

AMUSEMENT

Tien voor taal. Taalquiz, waarin deze keer de striptekenaars Jean-Marc van Tol, Erik Kriek en Typex spelen tegen de collega's Jeroom, Nix en Bart Schoofs. Ned.1, 21.07-21.57u.

FILM

A Night at Roxbury (John Fortenberry, 1998, VS). Een tot speelfilmlengte opgerekte, prepuberale one joke sketch over twee broertjes die ervan dromen vlotte discoboys te zijn. Hoofdrollen voor Saturday Night Live-komieken Will Ferrell en David Kattan. RTL5, 20.30-22.05u., met reclame.

Hope Floats (Forest Whitaker, 1998, VS). Tweede regie van acteur Whitaker is typisch `warm menselijk drama'. Sandra Bullock als bedrogen echtgenote die met dochtertje terugkeert naar geboortestadje in Texas en aldaar behoedzaam een nieuwe relatie begint en haar tirannieke moeder (Gena Rowlands) trotseert. Net5,20.30-22.40u., met reclame.

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. Ook met Matthew Broderick, Jean Reno. V8, 20.30-23.00u., met reclame.

Lumumba (Raoul Peck, 2000, Frankrijk/België/Duitsland/Haïti). Ambitieuze, aangrijpende, maar ook veel vragen onbeantwoord latende reconstructie van opkomst en dood van de Kongolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba, voormalig vertegenwoordiger van Belgisch bier. Hij werd de eerste premier na de onafhankelijkheid in juni 1960. In januari 1961 werd hij vermoord. TV5, 22.30-0.20u.

The Grotesque/Indiscretion/Gentlemen Don't Eat Poets (John-Paul Davidson, 1995, Engeland). IJdele poging tot zwartgallige analyse van de Britse klassenmaatschappij. Butler Sting ontregelt als een Tartuffe het adellijke huishouden van Alan Bates en Theresa Russell. ARD, 0.50-2.25u., tweetalige uitzending.

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Als thriller opgebouwde film over Beethoven (1770-1827), gespeeld door Gary Oldman, biedt weliswaar een zorgvuldige reconstructie van het begin van de 19de eeuw, maar ademt de graflucht van een mausoleum en vertoont plichtmatige bewondering voor een getergd, als proto-rockster voorgesteld genie. Rode draad is Jeroen Krabbé's zoektocht naar Beethovens unsterbliche Geliebte. Is het Valeria Golino, Isabella Rossellini of Johanna ter Steege? BBC1, 1.10-3.05u.

RADIO

De avonden. Literair-muzikaal radiovariété rechtstreeks vanuit studio Desmet in Amsterdam. Meesterwerken uit de Afrikaanse popmuziek. 747AM, 22.00-0.02u.

Americana. Sly Stone danst Stockhausen. Met onder meer Bernie Maupin, saxofoon en basklarinet, en verder Herbie Hancock, Marion Browm, Horace Silver en Pat Gleeson. Concertzender, 22.00-23.00u.