Stortregen West-Afrika

Tropische stortregens hebben in Mali en Nigeria voor overstromingen en grote schade gezorgd. In de historische stad Timbuktu in Mali, bekend om zijn prachtige oude gebouwen van leem, zijn zeker 180 huizen ingestort.

Een overstroming van de rivier Kaduna heeft meer dan honderdduizend mensen dakloos gemaakt in de Noord-Nigeriaanse deelstaat Kaduna. Veel bruggen zijn ingestort. Of er ook doden zijn gevallen, is niet bekend. De regering van de deelstaat heeft een geïmproviseerd kamp ingericht voor de daklozen. Maar de meesten kampeerden langs de doorgebroken oevers van de rivier in de hoop een deel van hun bezittingen te kunnen redden. Jonge mannen doken gisteren de hele dag naar buit.

De autoriteiten noemen de schade ,,gigantisch''. De gouverneur sprak van ,,de grootste overstroming in twintig jaar''. Het zwaarst getroffen zijn de districten Branawa, Sabon Tasha, Tundu Wada en Kigo. Ook Kaduna, een van de grootste steden in het noorden, wordt bedreigd door het wassende water. De meteorologische dienst in Nigeria had niet gewaarschuwd voor het gevaar van overstromingen.

In Mali zijn veel mensen omgekomen bij het noodweer, zeiden de autoriteiten gisteren, zonder een aantal te nomen. Het zwaarst getroffen zijn de regio's Tenenkou en Timbuktu. De regering heeft een crisiscommissie ingesteld.

Een grotere ramp dreigt als het waterpeil van de rivier de Niger nog enkele centimeters stijgt. Dan treedt de Niger buiten haar oevers. De Niger is de op een na grootste rivier van Afrika. In Mali wonen langs de rivier meer dan een miljoen mensen die door een overstroming worden bedreigd. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om de oevers met zandzakken te versterken.