Samenwerking van Air New Zealand en Qantas geblokkeerd

De Australische mededingingsautoriteit ACCC zal een voorgenomen alliantie tussen de nationale luchtvaartmaatschappijen van Australië en Nieuw Zeeland niet goedkeuren. ,,Die samenwerking is zeer anticoncurrerend en leidt tot lagere frequenties, verminderde service en hogere prijzen'', verklaarde Graeme Samuel, voorzitter van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). De aandelen van beide maatschappijen kelderden vandaag met 6 (Qantas) en 10 procent (Air New Zealand). Later deze maand beslist de Nieuw-Zeelandse mededingingsautoriteit over het plan.

Qantas wil 22,5 procent van de aandelen van Air New Zealand overnemen. De Nieuw-Zeelandse regering bezit momenteel 82 procent van de maatschappij. Air New Zealand werd vorig jaar van een bankroet gered door een injectie van 885 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (460 miljoen euro), waardoor de overheid 82 procent van de aandelen in bezit kreeg. Daarmee werd de maatschappij voor onmiddellijke ondergang behoed.

Air New Zealand had echter dringend extra kapitaal en een grotere partner nodig om ook op termijn in leven te kunnen blijven. De thuismarkt in het geïsoleerde Nieuw Zeeland is met vier miljoen inwoners klein. Qantas was bereid 550 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (286 miljoen euro) voor het belang te betalen. Volgens de plannen van de twee maatschappijen zou Qantas het management van de beide maatschappijen voor zijn rekening nemen. Air New Zealand zou dan bijna alle vluchten tussen beide landen en in Nieuw Zeeland uitvoeren. Samen zijn Qantas en Air New Zealand nu goed voor zo'n 90 procent van de vluchten tussen de beide landen.

Beide maatschappijen hebben gezegd dat de alliantie noodzakelijk is voor de gezondheid op langere termijn voor beide maatschappijen. Volgens ACCC-voorzitter Samuel is Qantas echter een van de sterkste maatschappijen ter wereld. Qantas-directeur Geoff Dixon heeft gezegd dat zijn maatschappij de beslissing van de autoriteit zal evalueren en mogelijk een beroepsprocedure zal aanspannen.

De Australische vice-premier John Anderson heeft al een politiek fiat gegeven voor de beroepsprocedure. ,,De samenwerking zal de internationale concurrentiepositie van Qantas versterken'', aldus Anderson.