Robertson: De Hoop Scheffer zeer goede opvolger

NAVO-secretaris-generaal Lord Robertson, die in december opstapt, heeft gisteren gezegd dat minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer een ,,zeer goede'' opvolger zou zijn. Robertson zei dit bij een afscheidsbezoek aan Den Haag, waar hij na een audiëntie bij koningin Beatrix door premier Balkenende de onderscheiding van het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau kreeg uitgereikt. Na afloop van een lunch met Balkenende, De Hoop Scheffer en minister van Defensie Kamp zei Robertson: ,,Er is geen officiële Nederlandse kandidaat. Als De Hoop Scheffer kandidaat zou worden, zou hij een zeer goede secretaris-generaal zijn.'' De Nederlandse regering blijft bij het standpunt dat Nederland geen kandidaat heeft. De woordvoerder van De Hoop Scheffer: ,,De minister waardeert de vriendelijke woorden van Robertson zeer, maar Nederland heeft geen kandidaat.'' In het diplomatieke geruchtencircuit zijn De Hoop Scheffer en de Canadese vice-premier en minister van Financiën John Manley de belangrijkste kandidaten om Robertson op te volgen. De NAVO-chef moet met consensus onder de negentien lidstaten worden gekozen.