Riefenstahl dood

De Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl is vannacht op 101-jarige leeftijd overleden in haar woning in Pöcking aan het Starnberger Meer. Haar overlijden werd bekendgemaakt door Horst Kettner, sinds 1968 haar cameraman en later ook haar partner.

Een omstreden leven is ten einde. Riefenstahl, geboren op 22 augustus 1902 in Berlijn, begon haar carrière als danseres maar moest door een ongeluk in 1927 op zoek naar ander werk. Aanvankelijk acteerde ze in de zogenoemde Bergfilme, later maakte ze zelf films over bergbeklimmen. In de jaren dertig maakte ze de films die haar berucht maakten: Triumph des Willens (1935) en Olympia (1938). In deze films, alom opgevat als propaganda voor Hilters Derde Rijk, gebruikt ze cinematografische vernieuwingen om de lof van het menselijk (arische) lichaam te bezingen.

Zelf heeft Riefenstahl tot het einde van haar leven volgehouden niet in politiek geïnteresseerd te zijn en uitsluitend esthetische bedoelingen met haar films gehad te hebben.

Vanaf de jaren vijftig hield ze zich vooral bezig met fotografie. Sinds een jaar of tien is sprake van voorzichtige rehabilitatie, vorig jaar bevestigd door biografieën en exposities van haar werk.