Petacchi wint ook etappe in de Vuelta

Met zijn ritzege in de Ronde van Spanje heeft de Italiaan Alessandro Petacchi gisteren geschiedenis geschreven. Hij is een van de drie renners die in één jaar een rit heeft gewonnen in de drie grote rondes.

Petacchi is de eerste renner die dat presteert sinds zijn landgenoot Pierino Baffi in 1958. Petacchi won eerder dit seizoen zes ritten in de Ronde van Italië en vier in de Tour de France.

Vijfenveertig jaar geleden zegevierde Baffi één keer in Italië, driemaal in de Tour en drie keer in de Vuelta. De Spanjaard Miguel Poblet was in 1956 de eerste die de trilogie voltooide met vier successen in Italië, één in Frankrijk en drie in Spanje.

,,Ik ben erg gelukkig met dit record'', zei de 29-jarige Petacchi in Santander na afloop van de tweede etappe. ,,Ik hoef nu niets meer te bewijzen. Het was een moeilijke dag met de gevaarlijke wegen door het slechte weer. We waren voortdurend bezig om een valpartij te voorkomen. In de laatste bocht ging ik bijna onderuit, maar ik kon er toch nog een goede sprint uit krijgen.''

In de eerste massale aankomst in de Vuelta sloeg Petacchi meteen toe. Na een rit over 154,3 kilometer van Cangas de Ongis naar Santander sprintte hij met overmacht naar de winst. De Duitser Erik Zabel en de Belg Tom Boonen kwamen op afstand als tweede en derde over de finish. Een confrontatie met landgenoot Mario Cipollini bleef uit. De wereldkampioen nam na de eerste rit, de ploegentijdrit zaterdag, het vliegtuig naar huis.

Petacchi betrok zijn ploeg nadrukkelijk in het succes. ,,Ze hebben goed gewerkt voor mij vandaag en hebben een belangrijk aandeel in mijn zege. De Vuelta is zwaar dit jaar, maar met dit team heb ik er vertrouwen in.''

Een dag na het teleurstellende optreden van kopman Levi Leipheimer zette Beat Zberg de Raboploeg even in de schijnwerpers. De Zwitser ging al na negentien kilometer met de Spanjaarden Angel Vicioso, Unai Etxebarria en Constantino Zaballa op avontuur. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van drie minuten en negentien seconden. Maar twintig kilometer kwam er door toedoen van de ploegen van de sprinters (Fassa Bortolo en Telekom) een einde aan de ontsnapping.

Vlak voor de binnenkomst van het peloton begon het te regenen in Santander. De wegen werden spekglad en dit leidde tot een aantal valpartijen. Twee renners uit de ploeg van Rabobank, de Nederlander Steven de Jongh en de Australiër Matthew Hayman, liepen daarbij schaafwonden op, maar konden de wedstrijd vandaag vervolgen; een rit met de beklimming van de 1.011 meter hoge Puerto des Escudo.

Leipheimer verloor door de valpartijen nog eens vijf minuten. Ondanks het slechte weer brachten de renners van Fasso Bortolo Petacchi in de slotkilometers perfect in stelling.

De Spanjaard Joaquin Rodriguez, uit de ploeg van Once, behield de leiding in het algemeen klassement.