Overdag elk uur nieuw Journaal

Vanaf 1 januari brengt het NOS Journaal overdag elk uur een nieuw bulletin. De gaten die er nu zijn, tussen de bulletins van negen en twaalf uur 's morgens en tussen één en vier uur 's middags worden zo gedicht.

NOS RTV, dat komend jaar acht miljoen euro moet bezuinigen, krijgt geld van de raad voor bestuur van de Publieke Omroep voor de extra bulletins. De bezuinigingen worden onder meer gerealiseerd door het inzetten van minder cameraploegen bij evenementen, door de sportjournaals overdag in de gewone journaals te integreren en door te bezuinigen op de kosten van de buitenlandberichtgeving van het NOS Journaal.

Zo wordt het correspondentschap in Indonesië opgeheven na de verkiezingen daar. Volgens een woordvoerder van NOS RTV is het niet zo dat er mínder buitenlands nieuws te zien zal zijn. ,,Het moet vooral goedkoper gemaakt worden'', aldus de woordvoerder.

Bij sportwedstrijden en andere evenementen, zoals Koninginnedag en de nationale dodenherdenking, worden minder camaraploegen ingezet. Ook het Nationaal Songfestival moet goedkoper. Het wordt niet meer uitgezonden vanuit Ahoy, maar vanuit een goedkopere locatie.

Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Wel worden contracten met medewerkers niet verlengd en wordt er minder gebruik gemaakt van freelancers. In totaal worden op die manier 35 fte's geschrapt. Ook NOS-radio moet bezuinigen (400.000 euro) en internet (300.000).

De extra dagbulletins van het Journaal staan los van plannen voor een 24-uurs nieuwszender. Die plannen zijn in verband met de bezuinigingen in de koelkast gezet. De publieke omroepen moeten komend jaar 40 miljoen bezuinigen van het kabinet. Ze bezuinigen meer, 47 miljoen, om te kunnen investeren in nieuwe programma's.