OM: Lusanne is door één man ontvoerd

De 63-jarige man die vastzit voor de ontvoering van de 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop, heeft vermoedelijk alleen gehandeld, stelt het openbaar ministerie (OM) in Leeuwarden.

De man heeft dit vanaf zijn aanhouding ook steeds volgehouden. Lusanne verklaarde echter dat er twee mannen waren. Het OM denkt dat de verdachte haar dat heeft willen doen geloven. Overigens sluit het OM een tweede verdachte niet geheel uit. ,,Maar Lusanne zag de twee mannen die de verdachte noemde, nooit tegelijkertijd'', aldus de Leeuwarder persofficier O. Brouwer.

De man werd gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat hij tien dagen blijft vastzitten voor verhoor. De verdachte werd afgelopen vrijdag gearresteerd in het Friese Ryptsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel) en heeft inmiddels bekend. Gisteren ging Lusanne voor het eerst weer naar haar basisschool De Tjongeling in haar woonplaats.

Het meisje werd op 25 augustus ontvoerd. Ze werd twee dagen later vrijgelaten in Venlo. Ze is twee dagen opgesloten geweest in de auto van de verdachte, die hij had gestald had in een garage in Susteren. De verdachte ging er vanuit dat er geld te halen viel bij de familie Van der Gun, gezien de grote boerderij van de mensen.

C. van Eijden, die een kaasboerderij in Ryptsjerk heeft, is een goede bekende van de verdachte en diens vriendin. De man, een iriscopist/magnetiseur, gaf enkele jaren geleden op verzoek van Van Eijden een lezing voor de Plattelandsvrouwen afdeling Gytsjerk. Volgens haar viel op dat hij een van de aanwezige vrouwen aanraadde een dokter te raadplegen. ,,Ze werd binnen twee weken geopereerd en dat heeft haar leven gered.''

Buurtbewoners hebben zich na de aanhouding ontfermd over de vriendin van de verdachte. Een buurvrouw vertelt dat de vrouw ,,kapot is''. Op een afgelopen vrijdagavond door Dorpsbelang belegde bijeenkomst, waar ook ds. S. Hofstra van de Samen-op-Weggemeente en burgemeester Polderman van Tytsjerksteradiel aanwezig waren, is besloten de vrouw op te vangen. Buren zijn voortdurend bij haar en volgens predikant Hofstra heeft ze al veel kaartjes en tekeningen van dorpskinderen gekregen. ,,Mensen leven oprecht mee. We hebben gevraagd haar niet te negeren.'' Hofstra heeft de vrouw gesproken. ,,Ze is erg geschrokken en buitengewoon in verwarring.''

De advocaat van de verdachte, B. Korvemaker, verklaarde vanmorgen voor Omrop Fryslân dat zijn cliënt zich al snel geen raad meer wist met de situatie. Hij zou zijn geschrokken van de grote media-aandacht. Dit en het feit dat hij goed overweg kon met Lusanne, zouden voor hem reden zijn geweest haar na twee dagen vrij te laten. ,,Hij heeft spijt van wat hij gedaan heeft. De vraag die hem bezighoudt is: hoe kon ik die knop omzetten om dit te doen.''

De verdachte heeft een blanco strafblad. Korvemaker pleit voor een lage straf, omdat zijn cliënt Lusanne al snel vrijliet en haar niets heeft aangedaan. Op gijzeling staat een maximum celstraf van vijftien jaar.