Nederlander mag niet gokken via Ladbrokes

Het Britse kansspelbedrijf Ladbrokes mag Nederlanders niet laten gokken via zijn websites. Het gerechtshof in Arnhem heeft dit bepaald. Eerder dit jaar kwam de rechtbank al tot hetzelfde oordeel. Ladbrokes had tegen dit vonnis beroep aangetekend.

De Lotto, die de zaak tegen Ladbrokes was begonnen, noemt de uitspraak van de hogere rechter van doorslaggevend belang voor honderd andere zaken die tegen buitenlandse aanbieders van goksites lopen. Het Nederlandse bedrijf heeft – in tegenstelling tot de Britse bookmaker en andere aanbieders uit het buitenland – een vergunning om via internet onder andere sportweddenschappen aan te bieden.

Met veel aanbieders was overeengekomen dat zij hun goksites voor Nederlanders zouden sluiten, totdat in de zaak tegen Ladbrokes ook in hoger beroep was geoordeeld. Nu dit oordeel negatief is uitgevallen, moeten de goksites voor Nederlandse gokkers gesloten blijven. ,,Dit is voorlopig de nekslag voor het illegale aanbod van goksites in Nederland'', aldus directeur T. Veenstra van De Lotto gisteren.

Het gerechtshof verwierp het verweer van Ladbrokes, dat het uitsluiten van buitenlandse aanbieders zonder vergunning in Nederland strijdig is met het Europese principe van vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie. Op dit principe kan in nationale wetgeving een uitzondering worden gemaakt als er sprake van is belangen van openbare orde. Dat is hier het geval, aldus het hof. De Wet op de kansspelen is gebaseerd op belangen van openbare orde, zoals het voorkomen van gokverslaving en fraude.

Tussen De Lotto en Ladbrokes loopt nog een zogenoemde bodemprocedure over deze kwestie bij het gerechtshof in Arnhem, waarvan de uitslag pas over een paar jaar komt.