Minister Irak mag naar zitting Arabische Liga

De Arabische landen zijn er vannacht mee akkoord gegaan een vertegenwoordiger van de door de VS benoemde Iraakse regeringsraad toe te laten tot de ministersbijeenkomst van de Arabische Liga die vandaag in Kairo plaatsheeft. Volgens een woordvoerder gaat het echter om een tijdelijke maatregel, die voor elke nieuwe Arabische bijeenkomst moet worden bevestigd, tot er een gekozen regering in Bagdad zetelt. De Amerikaanse regering had zware druk op de Liga uitgeoefend om de regeringsraad te erkennen, maar zover wilden de Arabieren niet gaan.

De ministers hadden een discussie van zes uur nodig om tot hun besluit te komen. Radicale Arabische staten wilden aanvankelijk niet verder gaan dan de status van waarnemer aan de Iraakse vertegenwoordiger – minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari – toe te kennen. Zij wilden niet de indruk wekken dat ze bereid waren de bezetting van Irak en de niet-gekozen regeringsraad te wettigen. Maar meer gematigde landen, vaak bondgenoten van de Verenigde Staten, betoogden dat het verstandiger was Irak te laten deelnemen zodat de Arabische wereld invloed zou kunnen uitoefenen op Iraks toekomst.

Minister Zebari, lid van het kabinet dat 31 augustus door de regeringsraad werd gevormd, zei gisteren tijdens een persconferentie in Kairo dat zijn deelneming ,,wettelijk recht'' was. ,,Wij zijn de vertegenwoordigers van de de facto Iraakse autoriteiten en wij moeten op deze ministersbijeenkomst zijn vertegenwoordigd'', aldus Zebari.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell neemt zaterdag deel aan een bijeenkomst over Irak van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De ministersbijeenkomst is georganiseerd door VN-secretaris-generaal Kofi Annan die wil proberen een compromis te vinden over een Amerikaanse ontwerpresolutie om meer economische en militaire steun van de internationale gemeenschap te krijgen voor de normalisering van de situatie in Irak. Amerika's critici's willen in ruil daarvoor een grotere rol voor de VN dan Washington beoogt.