Miljoenenclaim dreigt voor ING in Mexico

Bankverzekeraar ING hangt een claim van 900 miljoen dollar boven het hoofd. Kunstmestfabrikant Fertinal heeft al eerder 300 miljoen dollar geëist van de Mexicaanse ING-dochter Commercial America.

Het conflict vloeit voort uit de schade die Fertinal twee jaar geleden heeft geleden door de orkaan Juliette. De schade aan een fosformijn was gedekt door een polis die nog voor de catastrofe was aangepast om ook verzekerd te zijn tegen natuurrampen, zo stelt Fertinal. ING Commercial America bestrijdt dit.

De omvang van de schade moet volgens ING door onafhankelijke experts worden vastgesteld. Wanneer Fabio Covarrubias, bestuursvoorzitter van Fertinal, de claim van 900 miljoen dollar precies zal indienen, liet hij in het midden. Vorige week liet een Mexicaanse rechter beslag leggen op rekeningen van Commercial America ter waarde van 300 miljoen euro. Verder gelastte de rechter de arrestatie van dertien topmensen van de ING-dochter. De bankverzekeraar heeft die inmiddels laten onderduiken.

ING verwijt Fertinal misbruik te maken van het rechtssysteem in het Midden-Amerikaanse land. Volgens het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern is hier sprake van een verschil van mening tussen twee partijen en is het daarmee civielrechtelijk van aard. Daarentegen spreekt Fertinal van valsheid in geschrifte, omdat contracten na de oorkaan veranderd zouden zijn. De kunstmestproducent heeft inmiddels de strafrechter ingeschakeld en zegt dat de schade wekelijks oploopt omdat de mijn nog altijd onder water staat.

ING-bestuurder Fred Hubble noemde de gebeurtenissen in Mexico in de Britse zakenkrant Financial Times ,,buiten alle internationale maatstaven' en hij waarschuwde andere bedrijven voor de grote risico's die ondernemers in Mexico lopen. Een andere vertegenwoordiger van ING sprak eerder van `pure chantage' in Mexico. ING is met een marktaandeel van 20 procent de grootste verzekeraar van het land.

ING stelt in een reactie op de aangekondigde verdrievoudiging van de eis dat het probleem daarmee niet groter is geworden. ,,De aard van de zaak verandert niet', aldus een woordvoerder vanochtend.

Gerectificeerd

ING-bestuurder

In het artikel Miljoenenclaim dreigt voor ING in Mexico (9 september, pagina 16) is sprake van ING-bestuurder Fred Hubble. Hij heet Hubbell.