Hockeyers stuiten nu op Spanje

In opnieuw een vrijwel leeg Pau Negre-stadion hebben de Nederlandse hockeyers zich verzekerd van een plaats in de halve finales bij het Europees kampioenschap in Barcelona. Olympisch kampioen Nederland schoof gisteren Italië met 8-0 opzij in het afsluitende groepsduel en treft donderdag gastland Spanje in de halve eindstrijd.

Niet Polen maar Engeland eindigde als tweede in groep B, dankzij een 4-3 overwinning in de laatste, onderlinge groepswedstrijd. Het grillige elftal van bondscoach Mike Hamilton dat donderdag won van Nederland (3-0) maar een dag later verloor van Schotland (1-2), stuit overmorgen op titelverdediger Duitsland, dat gisteren in groep A de vijfde opeenvolgende zege behaalde door Rusland met 8-1 te vernederen.

Nederland trad gisteren aan zonder de aan zijn heup en schouder geblesseerde strafcornerspecialist Taeke Taekema. Het gemis deed zich niet voelen tegen Italië, de ploeg die in de eerste speelronde Engeland nog op 2-2 had weten te houden. Vijf van zeven strafcorners werden benut, en vier daarvan kwamen van de stick van Nederlands tweede specialist, Bram Lomans.

Taekema's kwetsuur is vooralsnog de grootste zorg van bondscoach Joost Bellaart, die gisteren constateerde dat zijn ploeg langzaam maar zeker weer kleur op het gezicht krijgt. ,,Gelukkig hebben we nu de wedstrijden achter de rug waarin we heel lastig konden aanvallen'', zei hij tegenover het ANP. ,,We hadden te maken met tegenstanders met zulke onervaren verdedigers dat ze niet eens in onze schijnbewegingen trapten. Die begrepen ze niet, ze bleven gewoon staan.'' Van de vier halve-finalisten beschikt Nederland over verreweg het beste zogeheten `strafcornerpercentage', dankzij vijftien doelpunten uit 32 pogingen: 46,9%. Spanje daarentegen mocht in vijf duels 34 keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel en was `slechts' zeven keer succesvol: 20,6 procent. Duitsland (37 procent) en Engeland (32 procent) ontlopen elkaar niet veel als het gaat om de strafcorner.

Het duel tussen Nederland en Spanje is er een met een speciaal tintje. Spanje, onlangs winnaar van het toernooi om de Champions Challenge, staat sinds twee jaar onder leiding van Maurits Hendriks. De oud-bondscoach van Nederland moest drie jaar geleden, ondanks het behalen van de olympische titel in Sydney, vertrekken. Hendriks vond emplooi in Spanje, en voegde dit voorjaar Toon Siepman, eveneens een Nederlander en assistent-coach van Oranje Zwart, toe aan de begeleidingsstaf.

Voor de Nederlandse hockeysters begon het toernooi gisteren pas. Na vier walk-overs kruiste Spanje het pad van de ploeg, die tot gisteren het gevoel had deel te nemen aan een veredeld schooltoernooitje. Spanje bood aanzienlijk meer verweer dan Frankrijk (7-0), Azerbajdzjan (12-1), Schotland (7-0) en Rusland (12-0), maar ook het stugge elftal van de Nederlanse bondscoach Jack Holtman wist de titelverdediger uiteindelijk niet te vloeren: 2-1.

Zijn collega én voorganger Marc Lammers was desondanks niet tevreden na de vijfde opeenvolgende overwinning. ,,Dit was onze minste wedstrijd tot nu toe. Blij dat we die nu gehad hebben en niet donderdag.'' Dan stuit Nederland op Duitsland, dat tot dusverre weinig indruk heeft gemaakt op de Montjuic. Spanje mag overmorgen proberen het verrassend fitte en sterke Engeland de eerste nederlaag van het toernooi toe te brengen. Holtman gelooft in een goede afloop voor Spanje. ,,Als ik dat niet zou doen, zou ik vanavond aan de zuip kunnen gaan, want dan zit het toernooi erop'', sprak de oud-doelman van Upward.