`Het was altijd zó stil in de winkel'

Angel Geerman-Tromp heeft rode ogen van het huilen. Al 23 jaar werkt ze bij V&D. Vanmorgen kreeg de verkoopster te horen dat haar vestiging, in de Rotterdamse Oosterhof, per 1 februari 2004 dichtgaat. Nu staat Angel te snikken tussen de kledingrekken. Een jonge collega brengt haar koffie. ,,We wisten wel dat het niet goed ging en dat er iets zou gebeuren'', zegt ze, ,,maar dit had ik nooit verwacht.''

De V&D-vestiging ligt net buiten het drukke winkelcentrum, dat onlangs werd gemoderniseerd. V&D, waar 60 tot 70 mensen werken, profiteerde daar niet van. Volgens personeel en klanten omdat de locatie niet goed is. Mevrouw Van Zanten woont vlakbij en komt er vaak. ,,Gaat V&D dicht? Dat wist ik niet. Maar je kon het wel zien aankomen, het is er altijd stil. Parfum en huishoudelijke artikelen verkochten ze al niet meer.''

Vanmorgen half negen bracht regiomanager Ton van Vianen het slechte nieuws aan het personeel. ,,Ik heb er bij gezegd dat ze er met iedereen over mogen praten.'' Aan een tafeltje van het café op de parterre van V&D bespreken zes medewerkers de toestand. ,,Zal ik mijn opleiding nog afmaken hier?'', vraagt Patricia van Helvert (20) zich af. ,,Natuurlijk, V&D betaalt'', zegt een oudere collega.

Ze is verbolgen dat de sluiting al is aangekondigd, terwijl er nog geen sociaal plan is. ,,Daar ga ik ook niet op wachten. Vanmiddag om twee uur zit mijn werkdag er op en ga ik meteen op zoek naar iets anders.'' Patricia zou het liefst met taarten gaan gooien. ,,Ik heb net een huis gekocht.''

Het personeel voelde wel aan dat drastische maatregelen niet uit konden blijven. De eerste etage werd een jaar geleden ingericht als Budget Store, met afgeprijsde artikelen. Veel schappen zijn al leeg. Bij een kassa staan verkopers het nieuws te verwerken. ,,Over anderhalf jaar zou ik veertig jaar in dienst zijn'', zegt een van hen. ,,De klap is groot. Ik heb dit al eens eerder meegemaakt, in de jaren tachtig. Maar nu ben ik 56, wie wil mij nog hebben?'' Een jonge medewerker: ,,Toen de Budget Store hier kwam, wist je hoe laat het was. Als je alleen maar goedkope spullen gaat verkopen, ga je er aan.''

Het personeel vermoedt dat V&D al eerder besloot het warenhuis in de Oosterhof te `downgraden', vooruitlopend op een eventuele sluiting. ,,V&D verspilt geld'', zegt een caissière. ,,Vorige week hebben ze hier nog nieuwe kassa's geïnstalleerd, terwijl we over vijf maanden dichtgaan.''

,,We hadden een familiegevoel. Wij van V&D'', zegt de man van 56, ,,straks zijn we niet meer van V&D.'' Angel (42) wil wel terug naar school. ,,De personeelsfunctionaris vroeg me net wat ik vroeger wilde worden. Stewardess, zei ik. Ik kan me laten omscholen. Maar in de luchtvaart gaat het ook niet goed.''

    • Lolke van der Heide
    • Friederike de Raat