Het Beeld

De overeenkomst tussen BNN en de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is dat men er het vermelden van de makers op de aftiteling van een programma als onverantwoorde ijdelheid en zendtijdverspilling beschouwt. We mogen dus niet weten wie het tweeluik samenstelde, waarvan BNN gisteren de laatste aflevering uitzond. Jammer, want Neuken doe je zomers is interessanter dan de titel doet vermoeden.

Jack van Gelder, die gewend is in zijn aankondiging voor Sportjournaal een bruggetje te maken naar de uitzending die eerst nog volgt, kreeg het maar nauwelijks z'n mond uit. Toch is het, volgens de overlevering, al zo'n dertig jaar geleden dat Joop van Tijn voor het eerst `neuken' zei op televisie, in het legendarische voorlichtingsprogramma Open en bloot.

Voor een klein deel is de zomereditie van het eerder uitgezonden Neuken doe je zó eveneens een voorlichtingsprogramma. `Erotisch model' Bo geeft tips voor gevorderden, waarbij ze gisteravond het pijpen behandelde. Een en ander wordt gedemonstreerd aan de hand van opblaaspoppen met realistischer geslachtsdelen dan je ze op een vrijgezellenavond pleegt aan te treffen, maar zelfs een plastic fellatio in beeld was nog net een brug te ver.

Negentig procent van het programma bestaat uit een documentaire over hoe een deel van Nederlands jeugd de vakantie doorbrengt. Je zou het belangrijkste dilemma van deze groep kunnen samenvatten als: zuipen of neuken. Het niet tijdig kiezen voor een van beide opties, zo bleek uit het eerste deel, geeft problemen. De corpsbal op een van pa geleend jacht met dito geluidsinstallatie, die vorige week zijn machtige orgaan beschreef als `de puddingbuks' maakte de klassieke fout, en het kwam voor hem harder aan dan voor de in parallelmontage getoonde jongens uit Denekamp, die eerlijk zeggen bier drinken eigenlijk veel leuker te vinden.

Gisteren was er weer zo'n parallelmontage tussen de Friese meren en høkers op het boerenfestival De Zwarte Cross. Daar vertelde een jongen met Limburgse tongval dat tachtig procent van de vrouwen gewoon zo snel mogelijk, zonder fratsen, gepakt wil worden. Een Twentse blondine bevestigde voor de camera dat ze met een echte boer, die ook een beetje over koeien en paarden kan praten, best gemakkelijk naar buiten gaat om `brommers te kieken'. Dat is een eufemisme voor `wilde bloemen plukken'.

Vervolgens toetst de anonieme documentairemaker al deze grootspraak aan de realiteit, door 's morgens vroeg in de tenten van de dames en heren te informeren of er die nacht nog wat van is gekomen. Er zijn tal van uitvluchten, maar meestal is het toevallig die nacht net niet gelukt.

Na afloop van Neuken doe je zomers, dat af en toe verluchtigd werd met een teller in het beeld, vermoedelijk om aan te geven hoeveel leden (42.709) BNN nog nodig heeft om te mogen blijven uitzenden, deed SP-leider Jan Marijnissen aan ledenwerving: ,,BNN is stout en eigenwijs, moet blijven om de zaak wakker te houden, net zoals wij.'' Zou dat een fractiestandpunt zijn?

Ned.2 (BNN), Neuken doe je zomers, 8 september, 22.02u.