Exit Ahold/Albert Heijn

Aandeelhouders zijn mensen die met overtollig geld nog meer overtollig geld hopen te verdienen. De meest inhaligen onder hen nemen geen risico's en kopen aandelen van vertrouwingwekkende reuzen zoals Ahold. Inmiddels wankelt de reus Ahold. De raad van commissarissen ziet dat drastisch ingrijpen noodzakelijk is. Moberg moet het voor hen doen en hij is op een `passende' wijze binnen gehaald. Een absurd hoge beloning verschaft hem het nodige aanzien, een buitensporig hoge afkoopsom bij wanprestatie verheft hem tot alleenheerser. Deze man is bekleed met de versierselen en hoogwaardigheidssymboliek zoals het in deze primitief hiërarchisch gestructureerde, op animale impulsen gebaseerde subcultuur betaamt. De zorgvuldig geregisseerde rel waarbij hij kon sissen dat hij met geen cent minder genoegen zou nemen, was ook een teken van grote vaardigheid van de raad van commissarissen.

Een waarlijk verontwaardigd aandeelhouder van Ahold heeft nu zijn aandelen al verkocht. Moge het er meer dan één zijn.