Exit Ahold/Albert Heijn 4

Ahold heeft op niet mis te verstane wijze kenbaar gemaakt de code van de commissie-Tabaksblat inzake `corporate governance' aan zijn laars te lappen. Comply or explain zegt de code, maar wat valt er nog uit te leggen als de nieuwe topman van Ahold zijn prestatiebonus voor de komende twee jaar gegarandeerd krijgt zonder te hoeven presteren. Bovendien ontvangt hij een oprotpremie van 10,5 miljoen als het tweejarig contract niet verlengd wordt. Dan kan je met recht spreken over bonusvoordeel bij AH, maar niet voor de klant.

Topmanagers worden net topvoetballers: verwende miljonairs, die een uitzonderlijk salaris ontvangen zonder daar eerst een uitzonderlijke prestatie voor te verrichten. Beiden categorieën miskennen de maatschappelijke verontwaardiging. Van topvoetballers kun je het je misschien nog voorstellen, van topmanagers, die hun mond vol hebben van `maatschappelijk verantwoord ondernemen', `loonmatiging' en `kostenbesparing' mag je anders verwachten. Het salaris van Moberg is gelijk aan de loonsom van 100 van de 440 aangekondigde ontslagen.

Nog vóór de invoering van de code wordt duidelijk dat zelfregulering niet werkt. Wetgeving is dus noodzakelijk. En dat vergt een krachtdadiger aanpak van de overheid dan de destijds door de toenmalige premier Kok aangekondigde fiscale aanpak van excessieve zelfverrijking door topbestuurders. Bij Ahold is een gevaarlijk precedent geschapen. In plaats van trendvolger wordt Nederland trendsetter in de beloningsparagraaf van internationale topbestuurders. Wij letten niet meer op de kleintjes, wij gaan op de groten passen.

    • Mr. A.E. Fuhri Snethlage