Doorsneden van pril geluk

Hoe zou het intussen met die groep Engelsen van alle rangen en standen gaan, die eens in de zeven jaar worden opgezocht door Hollywood-regisseur Michael Apted? Nog even afwachten, want de 7 Up-serie was in 1999 toe aan de aflevering 42 Up – en dus is er nog een paar jaar te gaan voordat we 49 Up tegemoet kunnen zien. Het werkt verslavend, zo'n reeks levensverhalen over langere tijd. Niet alleen voor wie de serie vanaf het begin heeft gevolgd, maar ongetwijfeld ook voor de maker. Geen wonder, dat Apted in de tussentijd met een tweede project is begonnen. Het heet Married in America en belooft even caleidoscopisch te worden als 7 Up.

De eerste aflevering van Married in America is door de VPRO in drieën geknipt en wordt de komende drie avonden uitgezonden. Drie stellen per avond, in totaal dus negen koppels die in het najaar van 2001 zijn getrouwd. Negen zeer uiteenlopende stellen zijn het, want Apted wil nadrukkelijk een doorsnee van de Amerikaanse bevolking laten zien. Meer dan een kwartier heeft hij niet nodig om ons met elk stel vertrouwd te maken. Hij is een efficiënt verteller, en een meester in de montage. Na afloop denken we van elk huwelijk wel zo ongeveer de succeskansen te kunnen inschatten. En van sommigen kunnen we hooguit hopen dat ze het redden. De weduwnaar met twee kinderen, bijvoorbeeld, die zo'n aardig ogende vrouw heeft ontmoet. Of de ex-bajesklant die het na drie eerdere huwelijken nog eens vol goede bedoelingen wil proberen met een vrouw, die ook al twee keer eerder getrouwd was. Of de joodse jongen, die ondanks de weerstand van zijn moeder (,,laat je hoofd niet op hol brengen door haar, ze is niet joods'') trouwt met een Philippijnse christenvrouw – ook voor hem is het huwelijk, zo te zien, een waagstuk.

Het lijkt nogal cynisch, om bij zo veel pril geluk al meteen op mogelijke haarscheurtjes te letten. Maar realistisch is het wel. Tegenover elke twee huwelijken die jaarlijks in Amerika worden gesloten, staat één echtscheiding. Apted leunt daar niet te zwaar op, maar we weten nu al waarom hij naar ieders toekomstverwachtingen vraagt: de komende tien jaar zal hij regelmatig komen kijken of ze zijn uitgekomen. En wij houden ons hart vast.

Married in America, Ned.3, 23.12-0.07u.