De mecenas van Moberg, dat bent u!

Jammer. Een gemiste kans. U had er in het Scheveningse Circustheater nog zoveel aan kunnen doen.

Daar werd vorige week de nieuwe topman van supermarktconcern Ahold, inclusief beloningspakket, met 97 procent van de stemmen gekozen. Een klinkende overwinning.

Bent u arts, maatschappelijk werker of verpleegkundige? Dan wordt uw pensioen doorgaans verzorgd door PGGM. U bent in goed gezelschap. Het pensioenfonds draagt zorg voor de financiële toekomst van 1,7 miljoen mensen en hun gezinsleden. PGGM stemde afgelopen week vóór Moberg en zijn beloningspakket.

Bent u boswachter, gemeentesecretaris of ergens anders ambtenaar? Dan wordt uw maandelijks af te dragen pensioenpremie beheerd door het ABP. Een kwart van de Nederlandse huishoudens is cliënt van ABP. Dat stemde vorige week eveneens vóór.

Toegegeven: ABP en PGGM lieten zich op de vergadering tenminste gelden. Dat is vooruitgang. Op de vergadering in mei, de eerste van Ahold na het uitbreken van het boekhoudschandaal, waren zij geruisloos aanwezig.

Spaart u zegeltjes bij de Albert Heijn? Met uw inleg worden aandelen van Ahold gekocht. Verzekeraar Aegon beheert de beleggingen en maakte vorige week geen gebruik van het stemrecht op deze aandelen, want de verzekeraar ,,doet dat nooit''. Aan de herhaalde oproep van de Vereniging van Effectenbezitters om de stem van de gedupeerde spaarders te laten horen, werd op de tumultueuze Ahold-vergadering dan ook geen gehoor gegeven. Aegon gaf zo zijn zwijgende goedkeuring aan Moberg en zijn beloningspakket.

Bent u verzekerd via Amev, Stad Rotterdam, VSB, Fortis, Nationale Nederlanden, Postbank, ING of Aegon? Dezelfde verzekeraars beleggen in Ahold-aandelen met speciale dividendrechten. Zij brachten een volmachtstem op Moberg uit, een week vóór de vergadering in Scheveningen. Zonder dat zij op de hoogte waren van zijn beloningspakket.

De kans dat u, direct of indirect, tot de kapitaalverschaffers van Ahold behoort is al snel veel groter dan de kans dat u er niet toe behoort.

Klagers die oproepen om de Albert Heijn te boycotten omdat de topman te veel verdient, zijn aan het verkeerde adres.

Wie klaagt over de beloning van Moberg, moet bij zijn pensioenfonds zijn, zijn verzekeraar of de beheerder van zijn spaarzegels.

De macht zit bij het kapitaal. Uw kapitaal. Alleen laat de macht zijn stem niet horen.

    • Jeroen Wester