Cruijff eert zijn evenbeeld

Teun de Nooijer speelde gisteren tegen Italië (8-0) zijn 250ste interland en ontving na afloop uit handen van zijn idool Johan Cruijff een Barcelona-shirt, voorzien van zijn naam en het rugnummer dat beiden `delen': veertien. ,,Als je hem ziet hockeyen, zie je het plezier er vanaf stralen'', zo complimenteerde Cruijff zijn hockeyende evenbeeld. ,,Zijn coach zal hem misschien wel eens uitfoeteren vanwege zijn acties, maar dat hoort erbij.''

Het aandenken was een cadeau van zijn collega-spelers en de Nederlandse teambegeleiding, en vervulde De Nooijer met trots, vooral door de aanwezigheid van Cruijff. ,,Hij is mijn absolute nummer één'', zei de 27-jarige spits annex middenvelder van Bloemendaal. Cruijff, vrijdag ook al toeschouwer bij het Europese kampioenschap in zijn woonplaats Barcelona, had volgens de jubilaris ,,mooie woorden'' gesproken in de richting van de Nederlandse smaakmaker, die nog bezweet na de overwinning op Italië het Barcelona-shirt over zijn eigen tricot aantrok.

De Nooijer had dit toernooi nog niet gescoord, maar bracht daar gisteren verandering in met een fraaie tip-in waarmee hij de stand in de 47ste minujut naar 5-0 tilde. ,,Dat maakt het extra leuk'', meende de jubilaris, die negen jaar geleden in Liempde (Nederland-Nieuw Zeeland 5-0) zijn debuut maakte in de nationale ploeg. ,,En dat uitgerekend mijn grote voorbeeld op de tribune zit, is helemaal speciaal.''