Cd-branche: aanpak per kopieerder

In Amerika zijn gisteren door de gezamenlijke muziekmaatschappijen 261 consumenten gedagvaard die illegaal muziek via internet uitwisselen. `Enkele duizenden' dagvaardingen zijn nog in aantocht.

De maatregel om individuele gebruikers aan te pakken is een nieuwe strategie van de platenindustrie om illegale verspreiding van muziek via internet tegen te gaan. Eerder werden juridische stappen ondernomen tegen de bouwers van websites als Napster en Kazaa, waarmee muziek is uit te wisselen. Napster heeft inmiddels het loodje gelegd, maar Kazaa bestaat nog altijd omdat deze website van een principe gebruikmaakt waartegen juridisch moeilijk maatregelen zijn te nemen.

De Amerikaanse dagvaardingen zijn verstuurd door heel Amerika. De gezamenlijke platenindustrie, verenigd in de brancheorganisatie Recording Industry Association of America (RIAA), bereidt nog `enkele duizenden' dagvaardingen voor. De mensen die een dagvaarding in de bus vinden zijn volgens RIAA `grootverbruikers'. Zij bieden via websites als Kazaa meer dan duizend liedjes aan.

De muziekindustrie kampt sinds drie jaar met dalende verkopen. Volgens de maatschappijen, die de cd-verkopen sinds 1999 met een kwart hebben zien afnemen, is de voornaamste oorzaak het `downloaden' van muziek via internet, met name bij de jeugd een populaire vorm om gratis aan muziek te komen. De gedownloade muziek is af te spelen op een mp3-speler of wordt gebrand op een cd.

Volgens Amerikaans onderzoek, in opdracht van de RIAA uitgevoerd, is het illegaal kopiëren de afgelopen drie jaar verdubbeld in omvang. Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de drie verkochte cd's illegaal zou zijn. De schade die de muziekmaatschappijen daardoor lijden zou 4,6 miljard dollar bedragen.

De basis voor de dagvaardingen in Amerika ligt in de mogelijkheid namen op te vragen van muziekverspreiders bij de internetaanbieders. Vermoed wordt dat ongeveer 60 miljoen Amerikanen illegaal muziek van internet aftappen.

In Nederland heeft eerder de Stichting Brein aangekondigd `muziekpiraten' aan te pakken. De in 1998 opgerichte stichting bestrijdt `intellectuele eigendomsfraude'. Volgens directeur T. Kuik van Brein grijpt de stichting nog niet naar dagvaardingen in Nederland. ,,Dat is het laatste redmiddel. We blijven nog even waarschuwen en voorlichten.''

Europarlementariër T. Manders (VVD) vindt dat er nu een `heksenjacht' is geopend op gebruikers. ,,Alsof het hier zware criminelen betreft'', zegt hij in een verklaring. ,,In plaats van spastisch te reageren zou de industrie zich meer moeten concentreren op werkbare oplossingen.''

CD-PRIJZEN: pagina 16