Bril met geluidsfilter

Ruim tien procent van de Nederlandse bevolking heeft last van het cocktailparty effect: in een rumoerige omgeving hebben zij moeite met het volgen van een gesprek. Zij kunnen geen onderscheid maken tussen het gewenste geluid en de ongewenste ruis op de achtergrond. Een traditioneel hoorapparaat biedt in dit verband weinig soelaas, want dit versterkt alle geluiden. De oplossing waar de Technische Universiteit Delft al sinds begin jaren tachtig onderzoek aan verricht, is een hoorapparaat in de vorm van een bril, dat alleen dat geluid opvangt dat uit dezelfde richting komt als waar de luisteraar naar kijkt. ,,Wij willen met deze bril niet alleen een goed hoorapparaat ontwikkelen, maar we willen ook een einde maken aan de lelijke hoorapparaten die nu in gebruik zijn'', zegt dr. Rinus Boone van de Technische Universiteit Delft. ,,Een brildrager krijgt nog wel eens complimentjes over zijn of haar bril, maar er zal niemand zeggen dat je zo'n leuk hoorapparaat draagt.''

De bril herbergt in de brilpoten vier minuscule microfoontjes, die alleen signalen afkomstig van voren versterken. Door de onderlinge afstand tussen de microfoons kan de gebruiker bepalen uit welke richting het geluid komt. Er komt een klein versterkertje aan te pas dat het opgevangen geluid versterkt. De benodigde elektronica is zo klein, dat deze onzichtbaar onder te brengen is in monturen die vergelijkbaar zijn met gangbare brillen. Een probleem is momenteel nog de energievoorziening. ,,We zoeken naar een ultra low power oplossing. We gaan met kleine oplaadbare batterijen werken, en dat is in feite ook heel bijzonder, want bij de gangbare apparaten betaal je veel aan gewone batterijen'', aldus Boone, ,,Overigens zullen we op termijn ook de mogelijkheid onderzoeken om een zonnecel in te bouwen voor de levering van stroom. Ook gaan we kijken naar een manier om een knoopcelletje op het trommelvlies te plakken, zodat de relatief grote oordopjes kunnen worden vervangen.''

    • Rijkert Knoppers