Bijval voor Völler uit politieke hoek

De trainer van het Duitse nationale elftal, Rudi Völler, houdt zijn kritiek op journalisten en zogenoemde voetbaldeskundigen staande. Völler weet zich gesteund door zijn voorganger Franz Beckenbauer en politici uit alle partijen, inclusief bondskanselier Schröder. Ook twee dagen na zijn vileine uithaal naar twee journalisten en oud-sterspeler Günter Netzer houdt Völler de gemoederen in voetbalminnend Duitsland bezig.

Zaterdagavond had Völler tijdens woede-uitbarsting op televisie ongemeen fel uitgehaald naar de criticasters van het Duitse elftal. Hij, Rudi Völler, hoefde zich deze `Scheisse' niet te laten welgevallen, zei hij in een van de mildere passages van een tv-vraaggesprek. Vlak daarvoor had Duitsland tegen IJsland 0-0 gespeeld en de verslaggevers samen met Netzer geconstateerd dat een nieuw dieptepunt was bereikt. ,,Een enkele opmerking was iets te hard'', zei Völler gisteren op een persconferentie, ,,maar het principiële blijft staande.''

Voetbalfan Schröder hield zich in eerste instantie op de vlakte omdat hij naar eigen zeggen niet over genoeg vakkennis beschikte. Vervolgens zei hij, enigszins cryptisch en met een brede glimlach: ,,Als ik zou kunnen en zou mogen, zoals ik af en toe zou willen, dan zouden we daar allemaal plezier aan beleven.'' Het volledige presidium van Schröders SPD verklaarde zich vervolgens solidair met Völler. Ook Edmund Stoiber, minister-president in Beieren, zei dat er te veel hatelijkheid over het nationale elftal werd uitgestort. Franz Beckenbauer, bondscoach van '84 tot '90, en een van de voetbal-goeroes waar Völler zich zo aan ergert, reageerde vol begrip. ,,Ik kan dat goed volgen omdat ikzelf ook wel om me heen heb geslagen als het spannend werd'', schreef hij in zijn vaste column in Bild.