Argentinië weigert schuld af te betalen

Argentinië weigert een schuld van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) vandaag aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af te betalen, als het IMF niet eerst een ruimer hulppakket toezegt.

Dit heeft een woordvoerder van de Argentijnse president Kirchner gisteren bekendgemaakt.

Argentinië zou de schuld vandaag moeten afbetalen, omdat de termijn van de lening vandaag afloopt. Tot nu toe is het land er niet in geslaagd met het IMF een verlenging overeen te komen van een hulppakket van 12,5 miljard dollar, een lening die binnen de komende drie jaar zou moeten worden betaald. Die verlenging zal volgens Argentinië het herstel van de economische crash van vorig jaar kunnen bespoedigen. Maar met het IMF blijft een meningsverschil bestaan over belangrijke technische kwesties van de lening.

Gisteren verzochten de Verenigde Staten het IMF om flexibel te zijn in de onderhandelingen met Argentinië. ,,De VS geloven dat de voorwaarden om een overeenkomst te sluiten met het IMF gunstig zijn, en dat Argentinië duidelijke politieke steun heeft van de VS en de G8 in het algemeen'', zei gisteren de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken, Roger Noriega.

De onderhandelingen tussen Argentinië en het IMF zullen onderwerp voor discussie zijn tijdens een bijeenkomst van de financiële G7, vandaag in Parijs. De G7, de zeven belangrijkste industrielanden, zijn de machtigste spelers binnen het IMF. Druk van de G7 was dan ook doorslaggevend voor een hulppakket voor de korte termijn dat Argentinië in januari ontving van het IMF.

Argentinië heeft na de crisis van vorig jaar intussen de beste groeicijfers van Zuid-Amerika. In 2002 verloor de peso, de nationale munt, tweederde van haar waarde, honderdduizenden mensen raakten hun baan kwijt, kinderen leden honger. Dit jaar zal de Argentijnse economie met 5,5 procent groeien, het hardst van heel het continent. De totale productie zal desondanks in hoeveelheid nog steeds ongeveer 17 procent lager zijn dan in 1997. Maar het gaat beter, na jaren leegstand zal zelfs het warenhuis Harrods zijn deuren weer openen.