Verdachte van ontvoering Lusanne voorgeleid

De 63-jarige verdachte van de ontvoering van Lusanne van der Gun zou vanmiddag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. Die zou beslissen of het voorarrest van de man uit Ryptsjerk met tien dagen verlengd zou worden. Verder onderzoek moet uitwijzen of er nog een tweede dader is. De verdachte, die Lusanne ontvoerde omdat hij dacht dat haar familie veel geld had, blijft bij zijn verklaring dat hij alléén heeft gehandeld

De vriendin van de verdachte mocht vrijdag na verhoor door de politie weer naar huis. Volgens een woorvoerder van het openbaar ministerie in Leeuwarden is de vrouw nooit verdachte geweest.

De 11-jarige Lusanne werd twee weken geleden op maandag door de man ontvoerd toen ze met een vriendin naar school fietste. Het meisje uit het Friese Oldeberkoop meldde zich twee dagen later bij een hotel in Venlo, nadat ze in de omgeving uit een auto was gezet. Onderweg naar Limburg moest het meisje in de kofferbak liggen. Ze bracht twee nachten door in een auto in een garage met kanteldeuren.

Het motief voor de ontvoering was geld, verklaarde de verdachte nadat hij vrijdag was aangehouden en de ontvoering had bekend. De garage waar het meisje tijdens haar ontvoering heeft overnacht staat in het Limburgse Susteren, naast café Huizinga. Dat bevestigde eigenares Elly Huizinga-Bongaarts van het café vandaag. Naast het runnen van een café verhuurt ze garageboxen.

Ze kent de verdachte, die geregeld langs kwam voor een kop koffie, al 44 jaar. De man kwam twee weken geleden na 3,5 jaar weer langs en vroeg of hij zijn auto in een van haar garageboxen mocht parkeren. Als reden gaf de man op dat hij dure Chinese tapijten bij zich had. De verdachte heeft drie dagen gebruik gemaakt van de garage en vertrok weer op donderdagochtend. Of hij in de auto heeft overnacht, weet Huizinga-Bongaarts niet. Ook Lusanne heeft ze niet gezien, omdat ze niet in de garage geweest is.

De vrouw is vrijdag verhoord. Ze had geen aangifte gedaan omdat ze niet kon geloven dat de man iets met de ontvoering te maken had. Volgens de vrouw is de verdachte tapijthandelaar en was hij daarnaast actief als iriscopist. Het openbaar ministerie bevestigt dat Lusanne twee nachten in de auto heeft doorgebracht in de garage in Susteren.

De vereniging van Dorpsbelangen in Ryptsjerk heeft samen met de gemeente afgelopen vrijdag een informatieavond belegd om de vrouw ,,te steunen''.