Tsjechië blijft koploper na zege op Wit-Rusland

Tsjechië, concurrent van Nederland in groep 3 van de EK-kwalificatie, heeft zaterdag van Wit-Rusland gewonnen. In Minsk zegevierde de ploeg van bondscoach Karel Bruckner met 3-1. Vijf minuten voor tijd kwam de eindstand op het scorebord.

Tsjechië, met Ajacied Grygera in het basisteam en clubgenoot Galásek geblesseerd op de tribune, kwam in de veertiende minuut op achterstand. Bulyga scoorde voor de thuisploeg, die uit zeven duels slechts drie punten verzamelde. Nedved bracht in de 37ste minuut de gelijkmaker op zijn naam, waarna Baros zijn ploeg in de 55ste minuut op voorsprong zette. Invaller Smicer besliste het duel in de 85ste minuut, 1-3. De Tsjechen Poborsky en Jankulovski kregen de gele kaart.

Tsjechië leidt in groep 3 met zestien punten uit zes wedstrijden, evenveel als Nederland dat een minder doelsaldo heeft. Woensdag is het Tsjechië – Nederland. Bij een gelijke eindstand in de groep is het onderlinge resultaat doorslaggevend voor de eerste plaats. Die geeft recht op directe plaatsing voor het EK van volgend jaar in Portugal. Het eerste duel tussen beide landen in Rotterdam eindigde in 1-1.

Galásek, die kampt met een spierblessure in het bovenbeen, zei gisteren dat hij nog niet speelklaar is. ,,Ik zit op zeventig procent. Ik wil graag spelen tegen Nederland, maar niets forceren. Aan een wissel na twintig minuten heeft niemand iets.''