Totale oorlog Israël tegen Hamas

Een nieuwe oorlogsronde dreigt tussen Israël en de Palestijnen na een Israëlische poging zaterdag het hele leiderschap van Hamas te liquideren. In Israël is de politie in staat van paraatheid gebracht. De toestand werd nog gecompliceerd door het aftreden van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Hamas heeft bloedige wraak gezworen tegen het Israëlische volk in het algemeen en premier Sharon in het bijzonder. Bij de aanval op de Hamas-top in Gaza werd geestelijk leider sjeik Ahmed Yassin licht gewond. Volgens Palestijnse bronnen werden nog 14 mensen gewond bij de aanval die met een F-16 gevechtsbommenwerper werd uitgevoerd. Naar in Jeruzalem verluidde mislukte de aanval omdat een relatief lichte bom was gebruikt om slachtoffers onder burgers zoveel mogelijk te vermijden.

Israël kondigde na de aanslag op een bus in Jeruzalem op 19 augustus een totale oorlog tegen de moslim-extremistische organisatie Hamas aan. Met raketaanvallen zijn inmiddels in totaal 12 activisten van Hamas gedood. Gisteren vielen bij een helikopteraanval op een huis in Khan Yunis in de Gazastrook dat volgens Israël door Hamas werd gebruikt om wapens op te slaan, elf gewonden.

Binnen het Israëlische kabinet is na het aftreden van Mahmoud Abbas de wens versterkt om Arafat te verbannen. Minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom zei dat ,,niets zal veranderen zolang Yasser Arafat aan de touwtjes trekt''. De VS, die proberen een internationaal vredesplan, de Routekaart, van de grond te krijgen, verzetten zich daartegen. ,,Dat zou hem op het wereldtoneel plaatsen, in tegenstelling tot het toneel dat hij nu bezet'' in zijn halfverwoeste hoofdkwartier in Ramallah, aldus gisteren minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Premier Abbas noemde als redenen voor zijn aftreden de tegenwerking van Arafat, de weigering van Israël de Routekaart uit te voeren en het falen van Washington daartegen op te treden. In zijn plaats nomineerde Arafat gisteren parlementsvoorzitter Ahmed Qurei, ook wel bekend als Abu Alaa. Qurei is aan Palestijnse zijde een van de belangrijkste architecten van de autonomie-akkoorden van Oslo. Maar evenmin als Abbas beschikt hij over een eigen machtsbasis. Qurei eiste vanochtend garanties van de VS en Europa dat ze hem zullen steunen.

analyse: pagina 4

hoofdartikel: pagina 9

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten