Tilburg pakt veelplegers aan

De gemeente Tilburg, het openbaar ministerie (OM) en de politie hebben een hard beleid aangekondigd om criminele veelplegers aan te pakken. Ze hopen het onveilige gevoel bij de burgers weg te nemen door preventief fouilleren, verblijfsverboden en cameratoezicht op probleemplekken. Burgemeester Stekelenburg, die het pakket zaterdag bekendmaakte, meldde dat veroorzakers van overlast ,,op de huid worden gezeten''. Hij wil ook dat criminelen zwaarder worden gestraft.

Aanleiding voor de maatregelen vormen een grote vechtpartij tussen Antillianen en Somaliërs op 28 juli op het Verdiplein in Tilburg-Noord en de dood van de 18-jarige Bart Raaijmakers tien dagen eerder op de Tilburgse Reeshofdijk. Raaijmakers werd op straat beroofd en doodgestoken door vier daders, van wie twee van Antilliaanse afkomst. Het onderzoek naar de dodelijke steekpartij is afgerond. Officier van justitie R. de Beukelaer verwacht dat de zaak volgende maand voorkomt.

Politie en justitie gaan minderjarige overlastveroorzakers intensief volgen. Er is een topvijftig gemaakt van jonge ,,rotzakken'', zoals Stekelenburg hen heeft omschreven. ,,Die zijn nog te redden door ze intensief te begeleiden, ze te volgen en als ze dreigen te ontsporen in te grijpen'', vertelde politiechef W. Paulussen. Meerderjarige veelplegers worden harder aangepakt. ,,Die pakken we alleen repressief aan. Zij willen hun leven niet beteren. We verzorgen ze goed, maar wel in een cel waar ze niet lastig zijn'' , aldus Paulussen.