Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een reportage over de eerste dag in het Duitse proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Bikker. Verder kritiek van de Samen op Weg-Kerken op de bezuinigingen van het kabinet. Ned. 2,

18.25-19.10

Netwerk. Netwerk blikt vooruit op het Tweede-Kamerdebat over de ambtenaar die één naam (F. Vogelpest) en sofi-nummer verzon voor een groep asielzoekers die werd ingezet bij ruimingen tijdens de vogelpest. Verder het proces tegen oorlogsmisdadiger Bikker en aandacht voor Israël. Ned. 1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor omstreden bot-metingen waarmee wordt bepaald of asielzoekers minderjarig zijn of niet. De bedenker van die methode, antropoloog H. van der Pas is in de studio. Verder een reportage over Imam Samudra, `het brein' achter de terroristische aanslag op Bali in oktober 2002. Onder meer fragmenten uit zijn dagboek en een gesprek met zijn broer. Ned. 3, 22.20-23.10u.

INFORMATIEF

Veiligheid: een kwestie van gevoel. Afl. Mediageweld. Zie TV vooraf. RVU, Ned. 3, 20.30-20.55u.

Radar. Een man die vorig jaar tijdens zijn vakantie een ernstige legionella-besmetting opliep, kwam erachter dat zijn touroperator al wist van een eerdere besmetting in hetzelfde appartementencomplex. Ned. 2, 20.25-21.00u.

DOCUMENTAIRE

Diana: the night she died. Na de dood van prinses Diana op 31 augustus 1997 ontstond al snel de ene na de andere complottheorie. Hoewel veel van die theorieën volkomen absurd waren, bleven er volgens de makers van de documentaire Diana, the night she died, wel essentiële vragen onbeantwoord. Waarom deed bijvoorbeeld de ambulance waarin Diana werd vervoerd bijna een uur over het bereiken van het ziekenhuis vijf kilometer verderop? De filmmakers kregen toegang tot het Franse onderzoeksrapport. Ned. 1, 23.10-00.10u.

Dokwerk: De Tweede Kamer. Tweede aflevering van driedelige documentaire van René Roelofs over het functioneren van de Tweede Kamer. Ned. 3, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT

Jules Unlimited. Presentator Menno Bentveld bezoekt het `Underwater Center'in de Schotse plaats Fort William. Duikers worden er opgeleid om te helpen bij het bergen van gezonken schepen en de al dan niet gevaarlijke lading. Ned. 3, 19.33-20.00u.

FILM

Firestorm (Dean Semler, 1998, VS). Actievehikel voor voormalige footballster Howie Long. Brandweerlieden kampen met een bosbrand én met een stelletje boeven. V8, 20.30-22.00u., onderbroken door reclame.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999, VS). Flair in het oproepen van een visueel aantrekkelijke historische episode vormt belangrijkste troef van verfilming van Patricia Highsmiths gelijknamige roman uit 1956. Titelheld Matt Damon neemt in Italië de identiteit aan van de rijkeluiszoon die hij geacht werd naar New York terug te halen. Highsmiths subtiele subthema's (homo-erotiek, klassenverschillen) worden breed uitgemeten in wat uitloopt op een ranzige thriller. BBC1, 22.00-0.45u., onderbroken door nieuws.

*Dragoon Wells Massacre (Harold Schuster, 1957, VS). Opmerkelijke western paart inventief, karakterologisch sterk scenario (van Warren Douglas) aan schitterende fotografie. Kleurrijk gezelschap, onder wie een sheriff, twee veroordeelden en twee vrouwen, weet zich in de woestijn op de hielen gezeten door Apachen. Met o.a. Barry Sullivan. Morgen, BBC2, 14.35-16.00u.

Ikungut (Gisli Snaer Erlingsson, 2000, IJsland). Overweldigende sneeuw- en ijsvlaktes sieren jeugdfilm waarin verbeeldingskracht van 11-jarige domineeszoon beteugeld wordt. Morgen, Ned.3, 13.30-14.48u.

Devil's Canyon (Alfred Werker, 1953, VS). Western. Ten onrechte veroordeelde Dale Robertson belandt in gevangenis waar ook Virginia Mayo vertoeft. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u.

RADIO

Kunststof. Aandacht voor fotografe Vivianne Sassen. Radio 1. 19.00-20.00u.

De Avonden. Onder meer een gesprek met criminoloog Ch. Rutenfrans over het boek Life at the bottom van de Engelse psychiater Dalrymple. Hij beschrijft hoe de elite met haar ideeën de onderklasse permanent in een slachtofferrol manoeuvreert. Radio 747 AM, 22.02-00.00u.