Rel rond duel NEC

Voetbalclub NEC uit Nijmegen speelt dit seizoen voor het eerst in twintig jaar Europees voetbal. Maar voordat er een bal is getrapt in Europees verband, is de stad in rep en roer over de thuiswedstrijd tegen de Poolse club Wisla Krakow in oktober. Het bestuur van NEC dreigt met aftreden. NEC-supporters roepen via internet op tot acties.

De ophef is dit weekeinde ontstaan nadat burgemeester G. ter Horst van Nijmegen – inmiddels op werkbezoek in Nicaragua – het NEC-bestuur vrijdag had laten dat de thuiswedstrijd niet donderdagavond gespeeld mag worden. Het bestuur van NEC wilde dat graag omdat de NOS op die avond de wedstrijd integraal kan uitzenden, wat de club veel geld oplevert. Ter Horst baseerde haar besluit op advies van de politie en voetbaldeskundigen, die stellen dat zo'n zwaar risicoduel niet te combineren is met de wekelijke koopavond in het stadscentrum.

NEC-voorzitter H. van Delft mobiliseerde in het weekeinde de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Die verzochten het stadsbestuur om het besluit te heroverwegen. Loco-burgemeester P. Depla nam gisteren na een tweede advies van de politie hetzelfde besluit. Vandaag heeft het bestuur van NEC laten weten dat het morgenavond mogelijk collectief aftreedt, omdat er onder dit gemeentebestuur geen kansen voor de voetbalclub zouden zijn.