Nog geen eindoordeel over Leipheimer

Levi Leipheimer faalde gisteren in de eerste rit van de Vuelta. Raboploegleider Theo de Rooij vindt het nog te vroeg om een oordeel te vellen over de Amerikaan.

Tussen de voorlaatste en de laatste beklimming in de eerste etappe van de Vuelta, gisteren van Gijon naar Cangas de Onis, brak het peloton in twee stukken. De Rooij, die een ander wedstrijdprogramma doet, zag op televisie hoe de Amerikaan de aansluiting miste en ondanks hulp van ploeggenoten er niet in slaagde het gat met het peloton te dichten. Leipheimer rijdt zijn eerste grote wedstrijd sinds hij op de tweede dag in de Tour ernstig ten val kwam en met ploeggenoot Lotz naar huis moest.

Jullie moeten de gifbeker dit seizoen helemaal leegdrinken.

De Rooij: ,,Het is een wat moeizamer jaar dan andere jaren.''

Hoe zwaar is het Leipheimer aan te rekenen wat gisteren is gebeurd?

,,De Vuelta is nog maar twee dagen oud. Het is nog te vroeg om nu al conclusies te trekken of consequenties te verbinden aan wat er gisteren is gebeurd. De afgelopen maanden heeft Leipheimer veel meegemaakt. En vergeet niet dat hij sinds de Tour nog maar twee etappekoersjes (Regio-Tour en Tour du Poiteau, red.) heeft gereden. Hij kan de komende weken misschien nog wat laten zien.''

Er was eerder sprake van een tactische fout dan een gebrek aan vorm die ertoe leidde dat Leipheimer niet in de eerste groep zat.

,,Het is in elk geval heel slecht als je niet bij de eerste honderd renners zit. Dat is wat anders dan wanneer je er in de slotklim afgereden wordt zoals dat met Angel Casero en Aitor Gonzalez gebeurde.'' Als 152ste ging Leipheimer over de finish, op bijna dertien minuten van winnaar Luis Perez.''

Het is ook een ongelukkige start voor Frans Maassen, voor wie de Ronde van Spanje zijn eerste grote klus is als ploegleider.

,,Die weet nu ook hoe het is om met teleurgestelde renners om te gaan. De renners zelf zitten er natuurlijk nog het meeste mee.''

De Deen Rasmussen reed gisteren wel voorin. Wat kunnen we van hem verwachten?

,,We weten dat hij goed een berg op kan. Hij zal z'n grenzen moeten ontdekken in deze Vuelta. Gisteren zat hij in de finale nog in de groep van dertig renners. Als er in de afgelopen jaren in de Vuelta zo'n groep wegreed zaten we daar niet bij. Nu wel.''