Namgyal Lhamo

Als je afgaat op je oren zou je de zangeres Namgyal Lhamo plaatsen in China. Maar Namgyal Lhamo werd geboren in het door China geannexeerde Tibet, vluchtte naar India, kreeg daar een muzikale opleiding en kwam uiteindelijk terecht in Nederland.

In 2000 maakte ze haar eerste cd, met o.a. een zingende zus, maar op Songs from Tibet doet ze alles alleen, ook het bespelen van de instrumenten waaronder de dranyen (luit), gyumang (hakkebord) en nga (trommel). In sommige liedjes wordt het geluidsbeeld door dubbeltracking wat voller gemaakt maar er zijn er ook waarin de stem van Lhamo in alle puurheid klinkt. Teder en zoet als in Meadow Flowers, indien nodig echter ook scherp en snijdend. Alsof zij op een bergtop staat en met haar boodschap een diep en uitgestrekt dal wil vullen. Dit is geen gezellige party-muziek maar een eenzaam, enerverend avontuur.

Vanaf 10/9 (Carré) is Namgyal Lhamo in het World Concert Made in Holland 2003 in heel Nederland te horen. Zie www.namgyal-lhamo.nl

Namgyal Lhamo: Songs from Tibet (Papyros MWCD 5010). Distr. Central Distribution

    • Frans van Leeuwen