`Irak moet geweld indammen'

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, heeft zaterdag gezegd dat het aan de Irakezen en niet aan de Amerikaanse-Britse bezetters is om het geweld in Irak in te dammen. Tijdens zijn bezoek aan Irak roemde Rumsfeld ook het ,,prachtige begin'' van de wederopbouw.

Rumsfeld erkende dat de veiligheidssituatie in Irak moet worden verbeterd, maar zag ,,vooruitgang op het politieke vlak''. Volgens de minister zijn de Iraakse burgers ,,veel beter af vandaag dan ze vier of vijf maanden geleden waren'' .

Rumsfeld onderstreepte tijdens een persconferentie in Bagdad dat het Iraakse volk zelf voor de veiligheid in zijn land zal moeten zorgen. ,,Dit land behoort toe aan het Iraakse volk'', zei hij. En daaom is ,,het het Iraakse volk dat voor veiligheid in zijn land zal zorgen''. Rumsfelds opmerkingen komen op een moment dat er in Amerika steeds meer kritiek komt op de Amerikaanse bezetting van Irak.

De minister daagde de Irakezen uit om meer informatie te geven over eventuele militanten in hun midden, door Washington aangeduid als Saddam-getrouwen die steun krijgen van buitenlandse moslim-extremisten. ,,In plaats van met de vinger te wijzen naar de veiligheidstroepen van de [Amerikaans-Britse] coalitie omdat er geweldsdaden worden gepleegd tegen het Iraakse volk in dit land, is het belangrijk voor het Iraakse volk op te staan en verantwoordelijkheid te nemen'', zei Rumsfeld.

Bij gevechten dit weekeinde in Irak doodden Amerikaanse soldaten twee Irakezen die het vuur op hen openden in de noordelijke stad Tikrit. Bij een ander vuurgevecht tussen Amerikaanse soldaten en Irakezen in Midden-Irak kwam een Iraakse jongen om.

Groot-Brittannië heeft zaterdag aangegeven optimistisch te zijn over de mogelijkheid om bij de Verenigde Naties overeenstemming te bereiken over een nieuwe VN-resolutie. Die moet onder meer voorzien in een door de VN gesteunde multinationale vredesmacht. Londen stuurt nog eens 1.000 soldaten extra naar Irak, werd vandaag bekend. Ook Frankrijk, dat aanvankelijk bij monde van president Chirac negatief reageerde op de nieuwe gang van president Bush naar de VN, was dit weekeinde positiever. Minister van Buitenlandse Zaken De Villepin zei de Amerikaanse ontwerpresolutie ,,met een open en constructieve geest'' te zullen bekijken.