IJsland houdt Duitse voetballers in wurggreep

Het Duitse voetbalteam speelde zaterdag in Reykjavik met 0-0 gelijk tegen IJsland. Na afloop schold bondscoach Rudi Völler de Duitse critici de huid vol.

IJsland, klein maar dapper, zorgde zaterdag met een doelpuntloos gelijkspel tegen Duitsland in Reykjavik voor een grote verrassing in de voorronde voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Portugal. Door deze uitslag die in Duitsland als een smadelijke nederlaag werd gevoeld, blijft IJsland aan kop van groep vijf, met 13 punten uit zeven wedstrijden. Duitsland, dat 12 punten heeft en een wedstrijd minder heeft gespeeld, moet komende woensdag in Dortmund van Schotland (11 punten uit 6 wedstrijden) winnen om kans op kwalificatie te behouden.

Duitsland, dat zich nog altijd Vize-Weltmeister noemt, speelde zaterdag even vreugdeloos als krachteloos tegen IJsland dat, gesteund door 6.000 supporters in het kleine Laugardal-stadion in Reykjavik, met de inzet van de underdog volop aan de slag ging. De ploeg van trainer Rudi Völler kreeg nauwelijks doelrijpe kansen en leek vooral in de tweede helft `voortdurend verlamd', zoals Völler na afloop van het duel zei. De Duitsers die vier gele kaarten opliepen (tegen een voor IJsland) mochten zelfs van geluk spreken dat ze met een gelijkspel wegkwamen.

In de 56ste minuut kon Christian Wörns de bal twee keer net voor de doellijn wegtrappen nadat doelman Oliver Kahn al was gepasseerd. De IJslandse spits Eidur Smari Gudjonsson, die bij Chelsea speelt, kwam een keer alleen voor Kahn maar schoot tegen de Duitse doelman op. `Smari', zoals IJslanders hun beste speler noemen, probeerde ook nog een strafschop te versieren, maar de kalm leidende Engelse scheidsrechter Graham Barber trapte daar niet in.

Duitsland dat onlangs ook tegen Litouwen niet verder kwam dan een gelijkspel (1-1), speelde te slap en te langzaam om de zeven of acht man sterke verdediging van IJsland te kunnen verrassen. Bayern München-ster Michael Ballack loste in de eerste helft een fraai schot dat even fraai werd verwerkt door de IJslandse doelman. Na de pauze liet ook spelverdeler Ballack steeds vaker het hoofd hangen. Het IJslandse elftal grotendeels samengesteld uit spelers bij Scandinavische, Duitse, Belgische en Engelse clubs bleef vechten voor de overwinning die kwalificatie voor de Europese eindronde vrijwel zeker had gemaakt.

,,Ik ben trots op mijn jongens'', zei na afloop de IJslandse trainer Asgeir Sigurvinsson die vele jaren in de Bundesliga speelde en in de jaren tachtig schitterde bij de VFB Stuttgart. Zijn collega Völler haalde na het `Folter-Fussbal' en de 'Fehlpass Orgien' (aldus Bild Zeitung) in de tv-studio van de ARD ongehoord uit naar de kritische Duitse verslaggevers en `goeroes' als ex-prof Günter Netzer die als commentator het `onderaardse niveau' (Bild) van de Mannschaft aan de kaak had gesteld. Völler kwam scheldwoorden als Scheiss en Dreck tekort en leek zelfs even te dreigen met aftreden.

Woensdag tegen Schotland komen alleen spelers in het veld zie zich honderd procent inzetten, beloofde de getergde Völler die met zijn woedeuitval zijn spelers uit de wind hield. Want ook Schotland, dat zaterdag met de Far Oer afrekende (3-1), wil woensdag winnen om een kans op kwalificatie te behouden. De beslissing welke twee landen in Portugal zullen aantreden, valt waarschijnlijk in oktober in Hamburg waar Duitsland en IJsland de laatste groepswedstrijd spelen.