Hockeyploeg krikt zelfvertrouwen op

Dankzij een afgetekende overwinning (5-1) op Schotland is de Nederlandse hockeyploeg zo goed als zeker van een plaats in de halve finales van het Europees kampioenschap in Barcelona. De vrouwenselectie is al verzekerd van een plaats bij de laatste vier, nadat de titelverdediger gisteren de vierde monsteroverwinning op rij behaalde door Rusland met 12-0 af te serveren.

Voor de mannen kwam het duel tegen de modale Schotten als geroepen na twee matige vertoningen, tegen Engeland (0-3) en Polen (4-3), waarmee de ploeg twijfels zaaide. Tegen Schotland, vrijdag verrassend genoeg nog te sterk voor Engeland (2-1), kregen de hockeyers de kans hun zelfvertrouwen weer wat op te vijzelen. Dat gebeurde dan ook nadat Nederland al na twee minuten op voorsprong kwam door toedoen van Sander van der Weide, die als rechtsmidden voor meer evenwicht in de ploeg zorgt.

Bondscoach Joost Bellaart had zijn selectie vooraf moed ingesproken. Een uitvoerige analyse van het duel tegen Polen had hem zaterdag geleerd dat het zo slecht nog niet was wat zijn ploeg een dag eerder had laten zien. ,,De algemene teneur was erg negatief, ook bij mij'', erkende hij gisteren tegenover het ANP. ,,Ik was oprecht diep teleurgesteld. Maar als ik drie dagen lang tegen mijn spelers zeg hoe slecht het allemaal is geweest, praat ik ze alleen maar de put in.''

Bellaarts peptalk miste zijn uitwerking niet. ,,We beginnen een beetje in het ritme te komen'', constateerde de bondscoach gisteren tevreden. Zorgen maakt hij zich daarentegen wel over Taeke Taekema. De strafcornerspecialist kampt met een slepende heupblessure en werd daarom gisteren zoveel mogelijk ontzien zodra Nederland mocht aanleggen voor een korte hoekslag. Zodoende kon het elftal veelvuldig oefenen op de varianten en de andere `cornerman' (Bram Lomans) in stelling brengen.

Nederland sluit de voorronde in groep B vandaag af tegen Italië en stuit in de halve eindstrijd vermoedelijk op Spanje. Dat is een op voorhand boeiende ontmoeting, omdat het gastland sinds twee jaar onder leiding staat van de voormalige bondscoach van Nederland, Maurits Hendriks. Zijn ploeg verloor zaterdag ternauwernood het prestigeduel van koploper Duitsland: 2-3.

Bellaart nam gisteren alvast een voorschot op het halve-finaleduel door omstandig zijn beklag te doen over de Spaanse organisatie. Die staat het toe dat alleen Spanje bij elke wedstrijd opnamen mag maken vanaf een toren. ,,Omdat het thuisspelende land een of andere commerciële deal heeft gesloten met een tv-station, mag zij alles'', mopperde Bellaart. ,,Dat is meer dan schandalig.''

Omdat de ruimte ontbreekt om alle teams tegelijk opnamen te laten maken, koos de organisatie voor één cameraploeg die voor alle teams opnamen maakt, tegen betaling van veertig euro per videoband. ,,Maar wij willen onze eigen beelden maken'', aldus Bellaart. ,,Nu moet ik maar afwachten wat voor tape ik krijg. Straks zit ik veertig minuten naar het hoofd van Maurits Hendriks te kijken.''

Voor de Nederlandse vrouwenploeg moet het EK ondertussen nog beginnen. Na vier duels heeft de vice-wereldkampioen een doelsaldo van +37 (38-1). Morgen vergadert de Europese bond over inkrimping van het toernooi. Bondscoach Marc Lammers steunt het voorstel om het evenement terug te brengen van twaalf naar acht landen, en de vorming van een A- en een B-divisie, zoals in het ijshockey.