Delia helpt Marianne

Het Franse dagblad Figaro vond het bespottelijk: alsof een pygmee aan Michael Jordan vertelt hoe hij een succesvol basketballer moet worden. De aanleiding van deze woedeuitbarsting was de publicatie van de vertaling van een kookboek van de Engelse schrijfster Delia Smith, die Franse vrouwen uitlegt hoe je een perfecte soufflé of een gratin dauphinois moet maken.

Niet alleen Smith doet het goed in Frankrijk. Haar Simple Cooking Today is nu als La Cuisine Façile d'Aujourd'hui te koop. Ook de kookboeken van Nigella Lawson en Rick Stein zijn in vertaling verkrijgbaar. Uit onderzoeken blijkt dat de jonge generatie in Frankrijk vooral de diepvriesafdeling van de supermarkt bezoekt en inkopen doet bij een traiteur. De Franse werkende vrouw tussen de 20 en 35 jaar wenst niet langer dan 36 minuten in de keuken door te brengen, wat altijd nog 11 minuten langer is dan de Nederlandse vrouw.

Hoewel de Franse vrouwen de culinaire navelstreng met hun kinderen hebben doorgesneden (dramatische kreet in France Soir) blijkt uit onderzoeken dat maar liefst 75 procent van de Franse ouders wil dat kinderen leren koken. Uit een boek van Delia misschien?

Vandaag een Marianne Delia-recept voor muffins aux épinards, een voorgerecht, 2 muffins per persoon, voor 4 personen. Bereiding: smeer de binnenkant van 8 ramequin-bakjes dun in met boter. Bestuif ze met bloem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de bakjes in de koelkast. Was en droog de spinazie. Snijd de spinazieblaadjes kleiner. Fruit de gepelde en gesnipperde sjalotjes in olijfolie. Voeg de spinazie en boter, zout en peper toe. Bak de spinazie enkele minuten al roerend op een vrij hoog vuur. Klop de eieren door de mascarpone. Meng dit mengsel, met de paneermeel en de kaas door de spinazie. Breng op smaak met zout en peper. Vul de bakjes met dit mengsel en bak de muffins circa 20 minuten. Haal de muffins uit de bakjes. Garneer het gerecht met in stukjes gesneden beetgaar gekookte groene asperges.

Deze week recepten voor kalfsvlees met sinaasappel, meikaas met porcini, zucchini in carpione, kalfslever en chocolade-kokosfriandise.

    • Anne Scheepmaker