De ware liefde van Liz

Actrice Elizabeth Taylor (71) heeft een fameuze verzameling juwelen. In een autobiografisch boek opent ze haar kluis en vertelt ze van wie ze wat kreeg.

Hoe meer hoe beter, dat is altijd het levensmotto van Elizabeth Taylor geweest. Niet alleen verzamelde zij mannen en enge ziektes, maar ook juwelen. Over dat laatste heeft zij onlangs een boek geschreven, My love affair with jewelry. Daarin beschrijft ze ruim honderd pronkstukken uit haar verzameling. En ze vertelt van wie ze wat kreeg en bij welke gelegenheid.

Van Richard Burton, de acteur met wie zij tweemaal trouwde, kreeg Liz onder andere de beroemde Krupp-diamant (33.19 karaat) en de Taylor Burton-diamant van Cartier (69.42 karaat). De laatste droeg ze in eerste instantie als ring. Maar omdat die zelfs voor haar te groot was, liet ze er een ketting van maken die ze later verkocht. Daar heeft ze nog steeds spijt van, schrijft ze.

Dat Elizabeth Taylor als ster ver verheven is boven het gewone volk blijkt uit alles in dit boek. Wat te denken van een gezellig familiedagje in een villa nabij Monte Carlo, waar Liz rustig baantjes trekkend in het zwembad verrast wordt door Mike Todd, de derde van haar zeven echtgenotes. Ze krijgt een collier van robijnen en diamanten. En alsof dat niet genoeg is, haalt Todd nog een doosje tevoorschijn met bijpassende armband en oorbellen. Aangezien er geen spiegel voorhanden is kijkt Liz in het water hoe de juwelen haar staan: ,,Een prachtige rode rimpeling in het blauw, gelijk een schilderij.' Zij legt haar armen om zijn nek en trekt hem het zwembad in. Het was een perfecte dag! herinnert Liz zich.

Ook het verhaal bij een diamanten collier met hart liegt er niet om. Gekregen van Burton na een ruzie waarbij zij met slaande deuren vertrekt en hem niet meer wil zien omdat hij op de filmset flirt met tegenspeelster Sophia Loren. Liz wordt prompt ziek, opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd aan haar blindedarm. Burton komt aangesneld, smeekt haar terug te komen, en schenkt als zoenoffer het protserige collier. Een van haar grote favorieten, schrijft zij. ,,That man knew how to make up!'

Misschien moeten we concluderen dat niet mannen, maar juwelen haar grootste liefde zijn.

Elizabeth Taylor `My love affair with jewelry' Uitg. Simon & Schuster, 240 blz. $65

    • Liesbeth van Trigt