Damrak leunt tegen de wind

De effectenbeurs in Amsterdam heeft vanmorgen ondanks een dalende dollarkoers en een verlies op Wall Street van 0,9 procent vrijdag, stand weten te houden. Na een start in mineur sloeg de stemming na een uur om. De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van 0,4 procent bij een stand van 340,77.

Driekwart van de belangrijkste aandelen stond in de plus. Onder de stijgers bevonden zich ook zwaargewichten als Aegon, ING, Fortis en Philips. Bij gebrek aan bedrijvennieuws bepaalden analistenrapporten het beeld. De koploper was LogicaCMG na koopadviezen van banken. Het aandeel won 3,6 procent. Een opwaardering van Vodafone zette ook branchegenoot KPN op winst.

Getronics, ASML, Buhrmann en Ahold verloren het meeste terrein. Ahold-topman Moberg benadrukte nogmaals in buitenlandse media dat het supermarktconcern fors zal moeten veranderen om de komende tijd te overleven. Uitgever Wolters Kluwer was na een afwaardering door een zakenbank vrijwel onveranderd.

Ook elders in Europa was de stemming positief. De Duitse DAX-index boekte met 0,9 procent de grootste stijging. Volkswagen en Deutsche Bank profiteerden in Frankfurt van opwaarderingen en noteerden respectievelijk 1,4 procent en 0,7 procent hoger.

Parijs won 0,3 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. Lagardère en Air Liquide waren met koerswinsten van rond de 4 en 1 procent belangrijke trekkers onder de CAC-40-fondsen. Lagardère publiceerde beter dan verwachte resultaten en Air Liquide kwam met optimistische ramingen.

De aandelenhandel op de beurs in Londen bleef vlak. Desondanks noteerde de FTSE-index tegen het middaguur 0,6 procent hoger. Daar won Vodafone 1,5 procent. Het telecomconcern kreeg een opsteker van Merrill Lynch. De zakenbank verwacht dat het fonds het goed zal doen en verhoogde het koersdoel.

De euro won vanmorgen verder op de dollar en noteerde 1,1065 dollar, iets hoger dan de 1,1035 dollar waarop de euro vrijdag sloot.

Beleggers op de effectenbeurs in Tokio hebben een goed begin van de week gekend. De Nikkei-index won bijna 33 punten (0,3 procent) en kwam uit op 10.683,76.

Elders in Azië boekte Sydney een winst van 0,5 procent, maar gaf Hongkong 0,7 procent prijs. Ook Seoul sloot lager, met 0,2 procent.