Coach maakt van Roddick overtuigende winnaar

Na zijn grootste overwinning ooit sloot Andy Roddick op de tribunes van het Arthur Ashe-stadion zijn coach Brad Gilbert in de armen. In een paar maanden tijd heeft deze Amerikaanse oud-tennisser van een grillig talent een geoliede machine gemaakt die op het grandslamtoernooi van New York door niemand kon worden gestopt. Roddick had in de finale aan drie sets voldoende om de prijs binnen te slepen waar hij al als klein jongetje van had gedroomd: 6-3, 7-6 en 6-3. ,,Dit script had niet mooier geschreven kunnen worden'', stamelde Roddick na afloop. ,,Ik kan nog steeds niet geloven dat ik gewonnen heb.''

Minutenlang liep Roddick versuft over de baan waar de ruim 24.000 toeschouwers hem beloonden met een staande ovatie. ,,De mensen die zich de afgelopen jaren afvroegen waar de nieuwe generatie bleef kunnen daarmee stoppen. Hier staat het heden van het Amerikaanse tennis'', zei de voorzitter van de Amerikaanse tennisbond, Alan G. Schwartz, wijzend op Roddick. Op het toernooi waar Pete Sampras en Michael Chang dit jaar afscheid namen van het toptennis, sloot het Amerikaanse tennispubliek een nieuwe jonge held in de armen.

Verliezend finalist Juan Carlos Ferrero moest vaststellen dat het servicegeweld van Roddick te veel voor hem was geweest. Zoals dat de afgelopen twee weken voor de andere zes tegenstanders van Roddick, onder wie Sjeng Schalken in de kwartfinale, zo was geweest. Roddick raasde met services van boven de 220 kilometer als een wervelwind door het toernooi.

Alleen David Nalbandian leek hem in de halve finale een halt toe te kunnen roepen, maar na een slopend gevecht van 3 uur en 31 minuten waarin de Argentijn zelfs een matchpoint had, was het Roddick die uiteindelijk als winnaar van de baan stapte.

Met de zege van Roddick kwam er toch nog een sprookjesachtig einde aan een toernooi dat dreigde te verregenen. In een zonnig weekeinde zette het servicekanon zijn opmars voort die hij na een teleurstellend optreden op het toernooi van Roland Garros was begonnen. De winst op Ferrero betekende de negentiende achtereenvolgende overwinning voor de in Boca Raton woonachtige tennisser.

De motor achter het succes van Roddick is de oud-coach van Andre Agassi. Sinds Roddick in juni na vier jaar brak met zijn coach Tarik Benhabiles en vervolgens Gilbert in dienst nam, heeft de krachttennisser in mentaal opzicht sprongen vooruit gemaakt. Daar waar Roddick in het verleden meer dan eens van zichzelf verloor, speelt hij nu geconcentreerder dan ooit.

Gilbert, die zelf grotendeels op wilskracht en mentaliteit de top-10 haalde, leerde Roddick gedoseerd met zijn krachten om te springen. Niet langer probeert hij zijn opslagen altijd met zo veel mogelijk geweld over het net te slaan, de Amerikaan wisselt nu de snelheid en de richting van zijn services af. Winning Ugly, heet het door Gilbert geschreven boek waarin hij zijn theorieën over het tennis uitlegt. Roddick heeft de afgelopen maanden een dagelijks lesje in `lelijk winnen' gekregen.

Volgens Gilbert is het verschil tussen de Roddick uit het verleden en de Roddick van nu dat hij vroeger ,,hoopte op een titel'' terwijl hij nu altijd ,,uitgaat van de zege''. ,,Roddick heeft op de US Open gedaan waarvoor hij kwam. Niets meer en niets minder'', stelde Gilbert die Roddick ,,a great kid with a great heart'' noemde.

Volgens de coach moet zijn pupil nog veel beter worden om te kunnen blijven winnen. Gilbert: ,,Het spel van Roddick is nog helemaal niet in de buurt van zijn maximale mogelijkheden. Hij kan zich in bijna alles nog verbeteren. Ik neem daarbij mijn grote held Agassi als voorbeeld. Die is op zijn 33ste nog steeds bezig. Roddick is pas 21 jaar.''

In zijn eerste grandslamfinale leek Roddick geen moment last te hebben van zenuwen tegen de Spanjaard die dit jaar Roland Garros op zijn naam schreef. In de eerste twee sets kon Ferrero zijn tegenstander nog lang bijbenen, maar op de cruciale momenten liet de nieuwe nummer één van de wereld het afweten. In de tiebreak van de tweede set verloor de Spanjaard alle punten op zijn eigen opslag, terwijl Roddick daarop direct met zijn fireballs toesloeg.

In de derde set gaf Roddick de genadeklap aan de moegestreden Ferrero die zijn vierde partij in vier dagen moest afwerken. Roddick, die donderdag een dag rust had gehad, brak Ferrero en nam een 5-3 voorsprong. Met vier daverende opslagen maakte de Amerikaan duidelijk wie in New York de afgelopen veertien dagen de beste tennisser van de wereld was. Ferrero mag zich dan wel vanaf vandaag voor het eerst in zijn loopbaan de aanvoerder van de wereldranglijst noemen, de beker van de US Open en de daarbij passende cheque van een miljoen dollar waren voor Roddick.

Vrouwenfinale: pagina 16