CBS: zeker 1.000 `warmtedoden'

Deze zomer zijn door de hitte tussen de duizend en de veertienhonderd meer mensen overleden dan normaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt.

De cijfers van het CBS zijn niet gebaseerd op tellingen, maar zijn een schatting. Volgens het CBS leren ervaringscijfers dat het wekelijks aantal overledenen samenhangt met de temperatuur. Elke graad boven een gemiddelde temperatuur van 22,3 graden zorgt voor 25 à 35 extra sterfgevallen per week, zo leren ervaringsgevens. Op grond van de gemeten gemiddelde temperatuur kan zo de `oversterfte' van deze zomer worden geschat.

De meeste sterfgevallen deden zich begin augustus voor. In de eerste twee weken van die maand bereikte de temperatuur in De Bilt elke dag meer dan 25 graden en was het op zeven dagen zelfs warmer dan dertig graden Celsius, terwijl het normale gemiddelde 22 graden is. Als gevolg van deze hoge temperaturen bedroeg de oversterfte in augustus tussen 450 en 650. Ook de maanden juni en juli waren warm, waardoor er respectievelijk tussen de 250 à 350 (juni) en tussen de 300 à 400 extra sterfgevallen waren.

De langdurige hitte leidde overal in Europa tot grotere aantallen overledenen. In Frankrijk leidden de grote aantallen doden als gevolg van de hitte tot een politieke crisis, omdat de overheid niet in staat bleek tijdig iets te doen aan de overvolle ziekenhuizen en mortuaria.