Bush wil 87 miljard dollar als noodsteun

President Bush heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om een extra uitgave van 87 miljard dollar voor de operaties in Irak en Afghanistan. Hij verraste vriend en vijand met de omvang van het bedrag.

Het betreft een extra uitgave voor het volgende begrotingsjaar, dat op 1 oktober 2003 begint. In een nationale televisietoespraak waarschuwde Bush zijn landgenoten gisteren dat de oorlog tegen het terrorisme nog moeilijk en duur zou zijn. Het volhouden van die strijd is essentieel voor Amerika's veiligheid: ,,Irak is nu het centrale front in de oorlog tegen het terrorisme.''

Terroristen in Irak hebben ,,vertegenwoordigers van de beschaafde wereld'' aangevallen, aldus de president. ,,Daarom moet de beschaafde wereld hun weerstand bieden. Leden van de Verenigde Naties hebben nu de kans en de verantwoordelijkheid een grotere rol op zich te nemen om zeker te stellen dat Irak een vrij en democratisch land wordt.''

Europa, Japan en landen in het Midden-Oosten zullen profiteren van ,,het succes van de vrijheid'' in Irak en Afghanistan. ,,Zij moeten daarom bijdragen aan dat succes'', aldus Bush in zijn duidelijkste internationale oproep tot dusver om de lopende operaties militair en financieel te steunen.

Het was de eerste toespraak van Bush over de voortgang in Irak sinds hij op 1 mei aan boord van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln verklaarde dat de belangrijkste oorlogshandelingen in Irak achter de rug waren. Sindsdien zijn in dat land meer Amerikaanse militairen omgekomen dan tijdens de `officiële' oorlogshandelingen. Mede om die reden en door het uitblijven van een concrete schatting van de hoge kosten is de kritiek in eigen land toegenomen.

Volgens Bush is de huidige sterkte van de Amerikaanse troepen in Irak (139.000 man) voldoende om het werk te doen. Maar hij riep de wereld op een derde divisie te leveren, naast de twee divisies (22.000 man) die onder leiding van de Britten en de Polen in Irak actief zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Powell zei gisteren dat ook na een nieuwe VN-resolutie hoogstens 10.000 à 15.000 man uit andere landen zijn te verwachten. Vooraanstaande Democraten reageerden instemmend op het feit dat Bush de VN meer wil betrekken bij de wederopbouw van Irak. Maar Howard Dean, de presidentskandidaat die als koploper wordt beschouwd bij de Democraten, zei: ,,Een toespraak van vijftien minuten kan niet vijftien maanden misleiding en vijftien weken mismanagement van de wederopbouw goedmaken''. Dean, senator Kennedy en anderen verwijten de president dat hij nog steeds geen plan voor naoorlogs Irak heeft.

analyse: pagina 5