Brinkhorst pleit voor meer fatsoen

De politiek heeft een eigen verantwoordelijkheid bij beloningen van topbestuurders zoals die van Ahold-topman Moberg. ,,Dat is een kwestie van politieke moraal, persoonlijke ethiek en burgermans-fatsoen.''

Dat zei minister Brinkhorst (Economische Zaken) gisteren in het tv-programma Buitenhof in reactie op de commotie over het salaris van Moberg. De geloofwaardigheid van Moberg bij het personeel van Ahold is volgens de minister in het geding. Brinkhorst: ,,Voor de geloofwaardigheid van een topman van een onderneming is het van groot belang hoe hij door zijn eigen werknemers gezien wordt. Als ik zou binnenkomen, zou ik het niet leuk vinden als mensen vooral naar mij kijken: hoeveel eurotekens heeft hij op het voorhoofd staan.'' Moberg gaat jaarlijks 1,5 miljoen euro verdienen, krijgt de eerste twee jaar een gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen en heeft bij ontslag recht op een afkoopsom van ruim 10 miljoen.

De bewindsman erkende wel dat bij het vaststellen van de salarissen van de top van multinationals rekening moet worden gehouden met de waardering van vergelijkbare functies in het buitenland. Hij nam oud-premier Kok in bescherming. Kok ging als commissaris bij ING akkoord met een verhoging van de topsalarissen met 60 procent in drie jaar. ,,Iedereen weet dat de heer Kok een integer mens is'', zei Brinkhorst.