Arrestatie bankier bij dochter ABN

De Hongaarse politie heeft afgelopen vrijdag de voormalige topman van de Hongaarse Kereskedelmi és Hitelbank (K & H Bank), Tibor Rejto, gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een omvangrijke fraudezaak.

De fraude bij de op een na grootste bank van het land gebeurde bij haar effectenbank, K & H Equities, die voor 40 procent in handen is van ABN Amro en voor 59 procent van de Belgische bank KBC. De effectenbank zou haar klanten een te hoog rendement hebben voorgespiegeld.

Rejto werd aan de grens met Oostenrijk aangehouden, zo vertelde een politiewoordvoerder afgelopen zaterdag.

De topman nam in juli al ontslag op ,,ethische gronden'' nadat bekend werd dat een aandelenhandelaar van K & H voor ongeveer 20 miljard forint (78 miljoen euro) klanten had opgelicht. Rejto heeft steeds alle criminele verantwoordelijkheid afgeschoven op deze aandelenhandelaar, Attila Kulcsar, die in Oostenrijk is gearresteerd en wacht op uitlevering aan Hongarije.

Vorige week hield de Hongaarse politie een Syriër aan die verdacht wordt van het witwassen van het gestolen geld. Voor een landgenoot is een internationaal opsporingsbevel uitgegeven.

De onregelmatigheden bij de effectenbank zouden zijn ontdekt door een ander onderzoek rondom de aandelen van plasticfabriek Pannonplast. Dat is het middelpunt van een grotere affaire. De aandelenhandelaar van K & H zou geregeld in aandelen van de plasticfabriek hebben gehandeld.

K & H boekte in 2002 een forse stijging van de nettowinst: van 38 miljard forint (148,5 miljoen euro) in 2001 naar 113 miljard forint (441,6 miljoen euro) in 2002.