Amsterdam stopt stroomlevering aan `eigen' Nuon

De gemeente Amsterdam breekt met het energiebedrijf Nuon, waar het mede-eigenaar van is. Het Afval Energie Bedrijf (AEB) van de gemeente stopt met de levering van energie aan Nuon die vrijkomt bij de verbranding van afval. Ook kopen de Amsterdamse gemeentelijke diensten hun stroom niet langer in bij Nuon, maar rechtstreeks bij de gemeentelijke afvalverbrander.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente vanmorgen bevestigd. Het plan van de AEB heeft de steun van de Amsterdamse milieuwethouder Hester Maij (CDA).

Door Nuon, waarin de gemeente Amsterdam een belang van 7 procent heeft, uit te schakelen als tussenpersoon verwacht de gemeente jaarlijks circa 1,5 miljoen euro te besparen. Omdat de gemeente zelf geen vergunning heeft om het energienet – de schakel tussen de producenten en gebruikers van stroom – te gebruiken, heeft de gemeente daarvoor de Energie Data Maatschappij in de arm genomen. Die heeft zo'n vergunning wel.

Het AEB verwacht zo'n 70 procent van de energie die het produceert te kunnen verkopen aan gemeentelijke diensten. De Energie Data Maatschappij gaat de resterende 30 procent op de vrije energiemarkt verkopen. De gemeente wordt niet zelf rechtstreeks actief op de energiemarkt.

Het GVB, dat de trams en metro's in Amsterdam exploiteert, koopt al langer rechtstreeks stroom van het AEB. Ook de straatverlichting in Amsterdam maakt gebruik van energie van het gemeentelijke afvalverbrandingsbedrijf.

Om aan de verwachte hogere vraag naar energie te voldoen, gaat het AEB voor 338 miljoen euro een tweede afvalverbrandingsinstallatie bouwen in het westelijk havengebied in Amsterdam. De huidige installatie produceert 500 miljoen kilowattuur, goed voor de stroomvoorziening van circa 150.000 huishoudens. Met de nieuwe installatie erbij wordt de stroomproductie bijna twee keer zo groot.

De nieuwe afvalverbrander is naar verwachting in 2006 klaar. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt de installatie de milieuvriendelijkste van Nederland. Daarnaast behaalt de installatie een hoog rendement, waardoor de kostprijs voor de verwerking van stedelijk afval lager wordt. Op termijn moet dit leiden tot verlaging van de afvalstoffenheffing die de inwoners van Amsterdam betalen.