`Ahold niet in staat tot prijsslag'

Ahold is als ,,losse federatie van bedrijven' op dit moment niet in staat met zijn supermarkten op prijs te concurreren. Het concern zal veel centraler worden aangestuurd, waarbij dochters als Albert Heijn niet meer vrijwillig voor bepaalde richtlijnen mogen kiezen. Dat zorgt voor te hoge kosten.

Dit zegt bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold in een gesprek met deze krant. ,,Het bedrijf moet echt anders geleid worden.' Behalve de strakkere sturing door het topmanagement acht Moberg het noodzakelijk dat de omvang van Ahold afneemt. ,,Of bijvoorbeeld een kwart van de omzet verdwijnt, kan ik nu niet zeggen. Zo kijk ik er niet naar. Aan de ene kant zullen we onderdelen afstoten, aan de andere kant zullen we juist in kernactiviteiten investeren'.

De commotie over zijn beloning – onder meer 6 miljoen euro voor de komende twee jaar en 1 miljoen aandelen – neemt Moberg niet persoonlijk op. ,,Dat is een zaak tussen aandeelhouders en de raad van commissarissen.' Over negatieve reacties in de politiek en bij klanten en medewerkers maakt hij zich geen zorgen. ,,Ik word geconfronteerd met erg veel problemen. Met de SEC [de Amerikaanse beursautoriteiten], met justitie en met minder presterende onderdelen. Ik zal met alle situaties proberen om te gaan.' Veel mensen, binnen en buiten het bedrijf, hebben hem afgeraden naar Ahold te gaan.

Een van de eerste zaken die hij naar eigen zeggen direct heeft aangepakt is het hoge prijsniveau bij Albert Heijn, waardoor de Nederlandse marktleider zijn positie ziet teruglopen. ,,Onder meer door een betere logistiek moeten de kosten daar gewoon naar beneden. Als Albert Heijn niet efficiënter wordt, kunnen we de prijzen wel verlagen, maar dat is slecht voor onze aandeelhouders.' Eerder ontkende directeur Dick Boer van Albert Heijn dat de Zweedse topman zich gemengd had in de reorganisatie van het Nederlandse onderdeel. ,,Hij [Moberg] is bezig met andere zaken die bij Ahold spelen', aldus Boer vorige week.

gesprek Moberg: pagina 13

Gerectificeerd

Moberg

In het artikel `Ahold niet in staat tot prijsslag' (8 september, pagina 1) staat dat Ahold-topman Anders Moberg bij zijn aantreden 1 miljoen aandelen heeft gekregen. Het gaat echter om 1 miljoen opties en 125.000 aandelen.